UNICEF: Una din opt fete și femei a fost violată sau agresată sexual înainte de 18 ani

Distribuie pe:

Peste 370 de milioane de fete și femei din întreaga lume, sau una din opt, au fost violate sau agresate sexual înainte de vârsta de 18 ani, a atenționat joi agenția ONU pentru copii, UNICEF, într-un raport ce apare în ajunul Zilei Internaționale a Fetelor, marcată pe 11 octombrie, transmit Reuters și dpa.

Acest număr se ridică la 650 de milioane, sau una din cinci, luând în calcul și formele “non-contact” de violență sexuală, cum sunt abuzul online sau verbal, notează UNICEF în raportul său, despre care afirmă că este primul la nivel global pe această temă.

Deși cele mai afectate sunt fetele și femeile, și un număr de 240 până la 310 milioane de băieți și bărbați, sau unul din 11, au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie, mai constată raportul.

“Nivelul acestei încălcări a drepturilor omului este copleșitor și a fost greu de stabilit complet din cauza stigmatizării, a provocărilor presupuse de cuantificare și a investițiilor limitate în colectarea datelor”, menționează UNICEF.

Raportul, care este publicat cu puțin înainte de prima Conferință ministerială globală consacrată opririi violențelor asupra copiilor prevăzută să aibă loc luna viitoare în Columbia, scoate în evidență nevoia urgentă de intensificare a măsurilor pe plan global, inclusiv prin înăsprirea legislației și prin a-i ajuta pe copii să recunoască și să raporteze violențele sexuale, arată UNICEF.

Potrivit studiului, violența sexuală nu cunoaște granițe geografice, culturale și economice, dar cel mai mare număr de victime sunt înregistrate în Africa subsahariană - 79 de milioane de fete și femei, sau 22% din totalul populației feminine au trăit asemenea experiențe. Pe locul doi figurează Asia de est și sud-est, cu 75 de milioane, sau 8% din total.

Urmează, în ordine, conform estimărilor UNICEF, Asia centrală și de sud, cu 73 de milioane, sau 9%, Europa și America de nord, cu 68 de milioane, sau 14%, America Latină și zona Caraibelor, cu 45 de milioane, sau 18%, și Africa de nord și Asia de vest, cu 29 de milioane, sau 15% din total.

Oceania, cu 6 milioane de victime, este regiunea cea mai afectată ca procent, 34%.

Riscul acestor violențe crește la 1 din 4 minori în “circumstanțe fragile”, de exemplu în zone cu instituții slabe, forțe de menținere a păcii ale ONU sau cu numeroși refugiați, mai conchide raportul.

Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, a calificat violențele sexuale împotriva copiilor “o pată pe conștiința noastră morală”.

Aceste violențe “provoacă o traumă profundă și de durată și vine frecvent din partea unor persoane pe care copilul le cunoaște și în care are încredere, în locuri unde ar trebui să se simtă în siguranță”, subliniază ea.

UNICEF mai notează că majoritatea violențelor sexuale suferite în copilărie se întâmplă în cursul adolescenței, mai ales între vârstele de 14 și 17 ani, iar victimele au un risc sporit să sufere și de boli cu transmitere sexuală, abuz de substanțe și probleme de sănătate mintală.

“Impactul crește și mai mult când copiii amână dezvăluirea acestor experiențe sau păstrează secretul”, menționează UNICEF.

Fondul ONU pentru copii precizează că a realizat raportul pe baza unor studii reprezentative la nivel național desfășurate între 2010 și 2022 în 120 de țări și teritorii și că sunt necesare investiții în colectarea datelor pentru a stabili amploarea reală a acestei probleme, mai ales în ce privește abuzurile suferite de băieți. (Agerpres)

Lasă un comentariu