Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost dedicat proteinelor, ingenioasele instrumente chimice care susțin viața

Distribuie pe:

Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost atribuit cercetătorului american David Baker, de la Universitatea din Washington, pentru designul computațional al proteinelor și britanicilor Demis Hassabis și John Jumper, cercetători în cadrul Google Deepmind, pentru predicția structurii proteinelor, conform comunicatului Comitetului Nobel de miercuri, de la Stockholm, citat de agerpres.ro.

David Baker a primit jumătate din premiu, iar Demis Hassabis și John Jumper își împart cealaltă jumătate.

David Baker a reușit în misiunea considerată aproape imposibilă de a construi tipuri cu totul noi de proteine, unele dintre ele cu funcții noi, iar Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model AI care a rezolvat o problemă veche de 50 de ani: predicția structurilor tridimensionale complexe a proteinelor dintr-o secvență de aminoacizi. Aceste descoperiri au un potențial enorm pentru știință dar și pentru diferite industrii.

Demis Hassabis, maestru de șah de la vârsta de 13 ani, programator și dezvoltator de jocuri pe calculator, a început să fie interesat de inteligența artificială și de neuroștiințe. El a folosit ceea ce știa despre creier pentru a dezvolta rețele neuronale mai bune pentru AI. În 2010 a co-fondat compania DeepMind, care dezvolta modele AI pentru a câștiga jocuri de societate populare. Compania a fost cumpărată de Google doi ani mai târziu și a devenit celebră când modelul său de AI a reușit să-l învingă pe campionul mondial al unuia dintre cele mai vechi jocuri de inteligență: Go.

Fascinația față de Univers a lui John Jumper l-a îndreptat spre studiul fizicii și matematicii. Însă, în 2008, a început să lucreze pentru o companie ce folosea supercomputere pentru a simula proteine și dinamica lor, devenind pasionat de proteine. În 2017, după ce și-a încheiat studiile doctorale, a aflat zvonuri că, în mare secret, Google DeepMind ar fi început să facă predicții cu privire la structurile proteinelor. A aplicat pentru o poziție în cadrul Google DeepMind.

Experiența sa în ceea ce privește simularea proteinelor i-a permis să aducă acel ceva nou de care Demis Hassabis și echipa sa aveau nevoie pentru a crește precizia modelului AlphaFold de predicție a structurii proteinelor.

Premiile vor fi înmânate laureaților în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizate la 10 decembrie,premiile la fiecare categorie fiind recompensate cu 11 milioane de coroane suedeze (puțin peste 1 milion de dolari).

Lasă un comentariu