Studenți de la comunicare în vizită la instituții media

Distribuie pe:

Marți, 8 octombrie, începând cu ora 8,30, un grup de studenți ai specializării Științele comunicării, din cadrul Facultății Științe și Litere a UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș, au întreprins o vizită de lucru prin câteva prestigioase instituții de presă și cultură din Târgu Mureș.

Aceste vizite educative au devenit un adevărat ceremonial în ultimii ani pentru studenții anului I - grupele “Comunicare și relații publice” și “Comunicare și media emergente” - ele având sub îndrumarea lectorului univ. dr. Eugeniu Nistor, titularul cursului “Fundamente ale sistemului mass-media”, rostul aprofundării cunoștințelor dobândite pe cale teoretică și inițierea învățăceilor în tehnicile de documentare, de culegere și structurare a informațiilor de presă în vederea elaborării celor mai simple produse de comunicare și relații publice: știri și comunicate media.

Astfel, studenții au descins, matinal, la tipografia digitală “Intermedia” (director: Georgiana Radu), unde specialistul în tehnoredactare și imprimare Armin Teanc le-a descris procedeele practice de așezare în pagină a textului, de tipărire și broșare a cărților, revistelor, broșurilor etc.

Următoarea instituție vizitată a fost Studioul Teritorial Radio România Târgu Mureș (manager: Lavinia Nicoleta Ghișa), instituție aniversată recent la împlinirea a 66 de ani de existență, unde tinerii aspiranți la gloria cuvântului scris și vorbit s-au întâlnit cu specialiștii media: Virgil Natea - redactor șef, Mirela Rotar - secretar de redacție, și Emil Sabău - realizatorul emisiunii “Bună dimineața, Transilvania!”, care le-au împărtășit din experiența lor profesională și le-au dat detalii semnificative în legătură cu tehnicile operative de lucru în domeniu.

Ajunși la cotidianul “Cuvântul liber” (acționar majoritar: Cosmin Pop), studenții s-au întâlnit cu noul redactor-șef al publicației, Dragoș Bardoși, care le-a arătat colecția publicației târgumureșene, evoluția ei în cei 35 de ani de la prima apariție (decembrie 1989) și le-a explicat necesitatea modernizării acesteia în noile condiții ale erei digitalizării.

La Biblioteca județeană Mureș (manager: Monica Avram), tinerii s-au întâlnit cu bibliotecarele Imola Szaszgașpar și Liliana Moldovan, de la secția documentară a publicațiilor periodice, care le-au explicat posibilitățile practice de informare și documentare a colecțiilor diverselor publicații periodice - fizic (la sala de lectură) sau digital (prin intrarea pe diverse platforme în care mai multe bătrâne hebdomadare, reviste și periodice pot fi accesate în fișiere pdf) -, ei având și prilejul de a vedea, în depozitele aflate la subsolul instituției, colecții vechi de publicații, în limbile română, maghiară, germană și engleză, unele de peste 150 de ani.

Ultima descindere a zilei a fost la sediul Editurii Ardealul, una dintre primele edituri târgumureșene de carte și presă culturală, fondată la Târgu Mureș de Uniunea Scriitorilor din România, în urmă cu aproape trei decenii (actualmente avându-l director pe Alexandru Nistor), la activ cu mai multe lucrări de știință și literatură premiate de Academia Română și de alte foruri culturale naționale.

Contând și ca o tatonare a terenului, vizita întreprinsă de studenții celor două grupe de la științele comunicării, le-a oferit, în afara unor valoroase cunoștințe empirice, și posibilitatea de a reflecta și a opta, în următoarea etapă, pentru o instituție de presă sau alta, în cadrul programului lor de practică în domeniu.

CRONICAR

Foto: Anca Raluca Hallai, studentă

Lasă un comentariu