Târgu Mureș - Cursuri de instruire a asistenților personali ai persoanelor cu handicap

Distribuie pe:

Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș împreună cu PFA Kacso K. Erika și Societatea Națională de Cruce Roșie din România - Filiala Mureș, a desfășurat, timp de două săptămâni, cursuri de instruire și perfecționare pentru pregătirea persoanelor care au calitatea de asistent personal, pentru a răspunde nevoilor fizice, psihologice și sociale ale persoanei pe care o au în îngrijire și îndeplinirea obligaților legale prevăzute în sarcina asistentului personal, cât și a instituției angajatoare.

Printre temele abordate prin tehnici și metode interactiv-participative se numără: acordarea îngrijirilor primare; asigurarea alimentației și hrănirii beneficiarului; adaptarea mediului la nevoile beneficiarului (asigurarea unui spațiu personalizat, în funcție de necesitățile și particularitățile beneficiarului); supravegherea stării de sănătate a persoanei cu handicap grav; comunicarea între asistentul personal și persoana cu handicap; asistarea activității și participării persoanei cu handicap grav în familie și comunitate: asistarea persoanei cu handicap grav în activități necesare dezvoltării personalității acesteia, recuperării, integrării în comunitate, petrecerii timpului liber în acord cu particularitățile și preferințele ei; asistarea integrării școlare și a educației permanente; asistarea integrării profesionale a persoanei cu handicap grav; noțiuni generale de igienă, respectiv igiena: aerului, a apei, a alimentației, a vestimentației, a locuinței, individuală, a pacientului, a patului și a anexelor sale; primul ajutor în caz de stop cardiac, sufocare, hemoragie, leșin sau pierderea stării de conștiență.

Programul de perfecționare a cuprins și elemente care le vor dezvolta participanților anumite tipuri de competențe și abilități: lucrul în echipă, gestionarea stresului și a timpului la locul de muncă, egalitatea de șanse și combaterea discriminării.

Potrivit chestionarelor de satisfacție a serviciilor oferite, peste 85% din numărul cursanților s-au declarat în ansamblu foarte mulțumiți (65%) și mulțumiți (21%) de cursul organizat, precizează reprezentanții DAS, adresând, totodată, mulțumiri echipei de specialiști/formatori: Kacso Erika (psiholog), Bercea Maria Magdalena (director Crucea Roșie Filiala Mureș), dr. Dinea Albina, dr. Dinea Gabriel, dr. Duka Karla, dr. Ferencz Lorand, dr. Stanciu Loredana, prof. as. med. Ghenoiu Corina, prof. as. med. Zamfir Dorina, care au oferit asistenților personali angajați ai DAS asistență și toate informațiile de care au nevoie în activitatea lor. (foto - dastgmures.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu