Protest al sindicaliștilor din subordinea Consiliului Județean Mureș. Ce spun reprezentanții instituției

Distribuie pe:

Sindicatul Acord, cel care reprezintă interesele angajaților din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș și din alte instituții subordonate Consiliului Județean (CJ) Mureș a pichetat, ieri, Palatul Administrativ din Târgu Mureș. Principalele revendicări ale sindicaliștilor au fost: eliminarea inechităților salariale pentru angajații care intră sub incidența art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; eliminarea inechităților salariale pentru angajații care sunt salarizați conform anexelor din Legea nr. 153/2017; actualizarea sporurilor la salariul de bază și modificarea Ordonanței nr. 27/2024 privind condițiile de obținere a atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 789 din 09 august 2024.

Pe lângă angajații din DGASPC Mureș, Sindicatul ACORD, afiliat la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România - ,,COLUMNA”, îi reprezintă și pe cei din Serviciului de Pază a Obiectivelor de Interes Județean Mureș și a Serviciului Transilvania Motor Ring.

Ieri, Biroul de presă al CJ Mureș a transmis un comunicat referitor la protestul organizat în fața instituției. “Sindicatul Acord a contactat în mai multe rânduri Consiliul Județean pe parcursul anului, solicitând majorări salariale pentru angajații afiliați sindicatului. Am răspuns la fiecare solicitare și am cerut și punctul de vedere al Ministerului Muncii cu privire la majorările salariale conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2024”, au transmis cei de la CJ Mureș.

“Pentru a avea o abordare corectă am solicitat Ministerului Muncii un punct de vedere în sensul posibilității de a acorda angajaților în cauză majorări salariale stipulate de legiuitor în mod expres în beneficiul unor categorii de salariați prin O.U.G. 53/2024. Ministerul, ca inițiator al reglementării, precizează explicit că acestor categorii de personal nu le sunt aplicabile majorările salariale în cauză, putând fi puse în discuție doar în ipoteza în care am vorbi de salariați ai unor UAT sub 20.000 de locuitori. Acest răspuns a fost transmis sindicatului Acord la ședința Comisiei de Dialog Social din august”, se arată în documentul citat.

În comunicat se face referire și la inegalitățile salariale invocate de sindicaliști. “În ceea ce privește majorările salariale și inegalitățile salariale, trebuie să știți că salariile angajaților care lucrează sub autoritatea Consiliului Județean Mureș sunt reglementate prin diferite acte normative. De exemplu, în ceea ce privește salariile angajaților din administrația publică, deciziile sunt luate de Consiliul Județean în conformitate cu legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în timp ce pentru persoanele care activează în domeniul sănătății și al serviciilor sociale, deciziile privind salariile sunt luate direct de către Guvern”, precizează reprezentanții Consiliului Județean. Ei consideră că “în cazul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, majorările salariale pentru personalul de specialitate sunt decise de Consiliul Județean, în conformitate cu legislația aplicabilă, în timp ce majorările salariale pentru angajații centrelor sociale sunt decise de Guvern. Acesta este motivul pentru care pot apărea diferențe salariale între angajații care îndeplinesc funcții similare în cadrul aceleiași instituții”.

În cursul anului 2023, Consiliul Județean a adoptat o hotărâre prin care aceste diferențe salariale au fost eliminate. Diferențele actuale provin din majorările salariale aprobate prin ordonanța guvernamentală 53 din 2024. Guvernul a majorat salariile în martie pentru sectorul social și sanitar, însă salariile personalului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș nu au fost majorate, ceea ce explică diferența salarială menționată de sindicatul Acord.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu