Ostaș Ciucă, dai jos guvernul sau plângi ca o amantă înșelată?

Distribuie pe:

Prezența redusă la alegeri va avantaja partidele mari și bine organizate. Adică PSD, PNL și AUR. Simpatizanții acestora vor ieși la vot și de viscolește. Restul, acasă, la căldurică, că deh… nu facem noi democrație pe noroi. Am vrut să menționez asta pentru a creiona un context mai larg în care cică s-a rupt coaliția dintre PSD și PNL, conform anunțului trântit luni seara de Nicolae Ciucă la o televiziune mai mică de pe Victoriei. Pe un ton grăbit și grav, a explicat că nu mai există cale de dialog cu PSD, care e un partid antidemocratic, trimițându-i, până mai ieri, pe bunii săi prieteni taman în brațele lui Iliescu. Ciucă, fii rău, i-au spus consilierii săi cehi, cei care au făcut și manevra cu lansarea cărții biografice netipărite. Așa că generalul a fost rău și a explicat la B1 TV că așa nu se mai poate, că PSD a călcat în picioare democrația și că a dat ordin ca Șoșoacă să fie scoasă din cursă pentru a-l avantaja pe auristul George Simion să intre în turul II al prezidențialelor, pentru că doar ăla mai poate, Ciolacu cel rău și roșu, să câștige Cotroceniul. Și pentru ca lumea să-l creadă, Ciucă a dat exemplul alegerilor din 2000, când Iliescu a intrat în turul II cu Vadim, și când era clar că românii ar fi votat cu oricine mai puțin cu liderul de atunci al PRM.

Da, scandalul Șoșoacă le-a venit celor de dreapta ca o mănușă, ca glonțul încasat în lobul urechii de Trump. Toți se vaită acum de soarta unui agent al Rusiei din Parlamentul European, de un așa-zis politician antisemit, antidemocratic, profund antieuropean și care vrea să ne scoată din NATO.

“A fost o pauză operativă care, în momentul de față, s-a concretizat în a întrerupe orice dialog politic cu PSD. Rămânem la guvernare pentru că așa ne-am angajat și trebuie să ne asigurăm, în următoarele două luni, două luni și jumătate, cât va fi până la decizia finală a votului românilor, că avem nevoie să protejăm în continuare și să fim gardienii democrației și libertății, să ne îngrijim, cum am făcut de fiecare dată, ca PSD să nu dispună de orice decizie în ceea ce privește atât cota unică de impozitare, cât și modul în care se gestionează resursele financiare, să nu meargă banii către un anumit sector de activitate, să nu avem ingerințe în justiție. Toate chestiunile acestea ne determină să rămânem în continuare la guvernare, dar din punct de vedere al dialogului politic, el nu mai există”, a declarat Ciucă la postul B1 TV.

Ciucă a susținut că, după alegeri, ar face coaliție cu forțele de dreapta și că, în acest sens, are dialoguri cu liderii acestora. De asemenea, el a precizat că nu-și dorește o coaliție cu PSD după alegeri. Liderul PNL a susținut că partidul analizează cinci liberali pentru desemnarea în funcția de premier. El a spus că Marcel Ciolacu l-a dezamăgit și că, privind în urmă, nu ar mai face o coaliție cu PSD.

“Uitați-vă care este finalul unei înțelegeri în care eu, la un moment dat, am pus suflet în tot ceea ce a însemnat proiectul pentru țară, pentru stabilitatea României. (...) Dintr-odată, pentru un avantaj politic, se renunță la tot ceea ce înseamnă reguli și principii. Nu accept chestiunea aceasta”, a declarat Ciucă.

Liderul PNL a spus că va intra sigur în turul II al alegerilor prezidențiale și că finala va fi cu Marcel Ciolacu. Până atunci, vom vedea dacă îl ține pe Ciucă să rupă într-adevăr relațiile cu PSD, pentru că USR va depune o moțiune de cenzură. “Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă! Sunt pe drum spre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moțiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu. Hai cu curaj, cu onestitate și respect. Faceți din cuvintele astea fapte! Semnați moțiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii. Haideți cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a transmis fosta divă TV, candidată din partea progresiștilor la Cotroceni, Elena Lasconi.

Este clar că dacă Ciolacu intră în turul II cu Ciucă se va forma o imensă coaliție de dreapta care va zădărnici și această încercare a social democraților de a câștiga președinția. Au pierdut Năstase, Geoană și Ponta împotriva dreptei unite. Nu văd cu ce ar fi mai bun Ciolacu decât oricare din cei trei înaintași. Așa că teoria cu Simion în turul II nici nu trebuie demonstrată. Este verosimilă prin prisma istoricului votului la alegerile prezidențiale de la Iliescu încoace.

Vom vedea, între timp, cum vor funcționa instituțiile statului conduse, de exemplu, de un pesedist și care au adjuncți liberali, sau invers. Pentru că și pesediștii, și liberalii din instituții vor fi cuprinși de febra precampaniei electorale, iar liderii lor județeni le vor cere implicare totală, trup și suflet. Presiunea este mare și va bubui, unde credeți? În instituție, acolo unde ar trebui să lucreze pentru popor. Dar ei își iau, în perioadele electorale, super scutiri de la îndatoririle publice, întocmai cum primeau elevii sportivi de performanță. Cine pierde? Românii, evident, pentru că până după 8 decembrie stresul din instituțiile politizate până în măduva oaselor se va răsfrânge asupra funcționarilor de bună credință, iar randamentul acestora asupra problemelor curente ale noastre. Sunt curios, de exemplu, ce atmosferă va fi în Prefectura Mureș, unde prefectul este liberal, iar unul dintre subprefecți este pesedist. Vom afla, pentru că lucrurile astea întotdeauna răzbat și vi le vom spune. Dacă nu cu vreun folos, măcar pentru deliciul contribuabilului, care are dreptul să afle tot ce mișcă sau nu mișcă în zona publică. Mai ales acum că vin alegeri și trebuie să voteze în cunoștință de cauză.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu