5 octombrie ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

Distribuie pe:

“Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi și face mobilă de lux”. (Petre Țuțea)

Ziua Mondială a Educației este sărbătorită pe 5 octombrie, începând cu anul 1994. A fost instituită de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Recomandarea, alături de cea privind învățământul superior, din 1997, constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală.

Pentru a fi recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, Federația Globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat, la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției acestora în procesul de învățământ, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanțele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani și constă în suma de 300.000 de dolari, care se împarte între trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor. Numele distincției vine de la susținătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

În țara noastră, Ziua Mondială a Educației este marcată distinct de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 și a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014, notează agerpres.ro.

Dascplii joacă un rol esențial în modelarea viitorului copiilor și promovarea progresului educațional. Cu toate acestea - apreciază UNESCO - pentru a le valorifica pe deplin potențialul, este important ca vocile lor să fie auzite și apreciate în procesele de luare a deciziilor care le afectează profesia.

Anul acesta, Ziua Mondială a Educației evidențiază necesitatea de a aborda provocările sistemice cu care se confruntă profesorii și de a stabili un dialog mai cuprinzător cu privire la rolul lor în educație. Tema propusă de UNESCO pentru ediția din acest an este “Valorizarea vocilor profesorilor: spre un nou contract social pentru educație”.

Evenimentul global organizat cu această ocazie la sediul UNESCO de la Paris scoate în evidență importanța integrării perspectivelor profesorilor în politicile educaționale și a promovării unui mediu de sprijin pentru dezvoltarea lor profesională, în contextul actualului deficit de cadre didactice, la nivel global, și a deteriorării tot mai accentuate a condițiilor de muncă din sistemele de învățământ. Se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învățământul primar universal și cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învățământului secundar general (gimnazial). (sursa - unesco.org/en/days/teach…) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu