ISU “Horea” al județului Mureș și Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș au revenit în sediul din Horea 28

Distribuie pe:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a revenit în sediul de pe strada Horea, numărul 28, după aproape doi ani și jumătate de renovări. Ieri a avut loc inaugurarea clădirii, care, alături de ISU, găzduiește și Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș.

Un aspect inedit, care a atras atenția participanților, a fost faptul că, de data aceasta, panglica a fost tăiată de pompierii militari și nu de oficialități. Propunerea a venit din partea dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România. Acesta a chemat câte un pompier din efectivele desfășurate în curtea unității, cu ocazia evenimentului, spunându-le că este clădirea lor și că este normal să taie ei panglica.

Lucrările au vizat consolidarea și mansardarea clădirii, reconfigurarea spațiilor existente, dar și crearea de noi spații în volumul podului. Clădirea are o suprafață construită de 1.504 metri pătrați și o suprafață desfășurată de 4.280,50 metri pătrați și găzduiește birouri, dispeceratul, spații de depozitare și încăperile tehnice, camerele de odihnă, vestiarele, dușurile și grupurile sanitare, sala de gimnastică și trei săli de pregătire. Imobilul a fost echipat cu un sistem de încălzire și răcire realizat prin ventilo-convectoare. Mobilierul și tehnica de calcul sunt noi.

Lucrările, efectuate de societatea mureșeană SOCOT SA, au început pe 3 mai 2022 și au costat 25.114.543 lei, banii fiind alocați de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții (CNI). Pompierii militari ocupă clădirea din strada Horea, numărul 28, încă din 1931, aceasta fiindu-le atribuită printr-o decizie a Primăriei. Aria teritorială deservită de Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș este de 1.024 de kilometri pătrați, 216.708 persoane beneficiind de intervențiile acestora.

“Dumnezeu să vă fie aproape și să vă dăruiască putere”

“Iubiți frați întru Domnul, așa cum în vechime aristocrația sau conducerea poporului conlucra în chip minunat cu biserica, acest sinergism îl arătăm și noi astăzi prin prezența noastră în mijlocul dumneavoastră, felicitându-vă pentru toate eforturile depuse și rugându-l pe Dumnezeu să vă fie aproape, să vă dăruiască putere și tot ceea ce vă este de folos, pentru că, la rândul dumneavoastră, vegheați la siguranța noastră, a tuturor. Felicitări ISU Mureș”, a fost mesajul preotului protopop Răzvan Șulea de la Protopopiatul Ortodox din Târgu Mureș. După slujba religioasă, au avut loc discursurile oficialităților.

General de brigadă Călin Handrea, șeful ISU Mureș: “Astăzi, la aproape 100 de ani de la repartizarea acestei clădiri pompierilor, inaugurăm acest nou sediu modern și funcțional”

În discursul său, Generalul de brigadă Călin Handrea, inspectorul șef al ISU Mureș, a prezentat un scurt istoric al pompierilor militari din Târgu Mureș. “În urmă cu 100 de ani, în cadrul unei ședințe de consiliu local, s-a adoptat regulamentul poliției de incendiu a orașului Târgu Mureș, intitulat Dispoziții generale pentru pompierimea comunală. Tot în 1924, din raportul publicat în ziarul Orașul, reieșea că au fost 15 incendii: trei de horn, două de plafon, patru de acoperiș, două focuri deschise, o pivniță și trei incendii de cămară. Comparativ, anul trecut Detașamentul Târgu Mureș a avut 854 de incendii, iar la nivelul județului s-au înregistrat peste 22.000 de intervenții.

V-am spus toate acestea pentru a înțelege de unde am plecat. În 1931, formația de pompieri s-a mutat în această locație, la numărul 28 de pe strada Horea, în urma unei decizii a Primăriei din 1930. Înainte, aici era o cazarmă militară. Astăzi, la aproape 100 de ani de la repartizarea acestei clădiri pompierilor, inaugurăm acest nou sediu modern și funcțional, care găzduiește Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș, o investiție foarte importantă pentru noi și colegii noștri”, a transmis șeful ISU Mureș cu ocazia inaugurării noului sediu.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: “Îmi amintesc bine de clădirea asta. Am petrecut foarte mult timp aici, știu în ce condiție era...”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, dr. Raed Arafat, a fost nevoit să aștepte aproape un minut înainte de a-și începe discursul, deoarece în acel moment un echipaj de pompieri a fost chemat la o intervenție. Acesta a menționat că, în această perioadă, se desfășoară la nivel național o serie de investiții în spațiile în care pompierii își desfășoară activitatea.

“Stimați colegi, astăzi asistăm la încă un pas în asigurarea unor condiții corecte și sigure pentru personalul care deservește populația și care răspunde la misiunile de salvare. Dacă în ultimii ani ne-am obișnuit cu dotări, echipamente și mașini noi, am rămas puțin în urmă în ceea ce privește infrastructura. Infrastructura este locul în care vă desfășurați activitatea, între urgențe, și de unde trebuie să plecați în siguranță, indiferent de circumstanțe, fie ele cutremure sau alte situații. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne sunt mai multe proiecte în derulare, iar aici pot menționa proiectul Băncii Mondiale, prin care pompierii beneficiază de aproape 140 de milioane de euro pentru reabilitarea, inclusiv demolarea și reconstruirea, a 35 de clădiri, din care patru au fost deja predate”.

Celebrul medic care a înființat SMURD-ul în România și-a amintit și de vremurile în care petrecea mult timp la unitatea de pompieri de pe Horea 28. “Prima dată când am intrat în această unitate, la comandă era domnul colonel Micu, prezent astăzi aici. Îmi amintesc bine de clădirea aceasta. Am petrecut foarte mult timp aici, știu în ce condiție era și astăzi am văzut la ce nivel a fost adusă de Compania Națională de Investiții. Asta înseamnă evoluție, asta înseamnă păstrarea istoriei, pentru că s-au păstrat caracteristicile clădirii, dar am adus-o la un nivel de siguranță, în conformitate cu cerințele anilor 2022-2030 și mai departe”.

Dr. Raed Arafat s-a referit și la o altă investiție majoră care va avea loc tot în județul Mureș, de această dată fiind vorba de 24 de milioane de euro, nu de lei. Această investiție va deservi personalul de urgență din toată țara. “Sper ca acest centru să fie ridicat și să intre în funcțiune în cel mai scurt timp posibil. Este o sumă foarte importantă, care va avea impact nu numai pentru pompieri ci și la nivelul medicilor, asistenților, inclusiv din cadrul serviciilor de ambulanță. Așa că avem o provocare. Am terminat una (sediul ISU Mureș - n.r.) și acum vine una mai mare, aici au fost 25 de milioane de lei, acolo vor fi 24 de milioane de euro care trebuie cheltuiți corect și care va aduce beneficii nu numai Mureșului ci unei țări întregi”, a mai spus Arafat.

Lasă un comentariu