În acest weekend, Urmăriți în Cetatea Medievală finalistele SIMFEST Târgu Mureș

Distribuie pe:

În finala celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST, singura competiție de film și televiziune din România, care se desfășoară la Târgu Mureș, s-au calificat 60 de producții, juriul format din 10 specialiști având de ales din cele 150 de producții, provenite din toată lumea, înscrise în preselecție.

“Aș vrea să subliniez o caracteristică specifică acestei ediții. SIMFEST a apărut ca un festival dedicat televiziunilor local-regionale, cu foarte multe știri. Ei bine, ediția aceasta a XXI-a consemnează dispariția știrilor în calitate de categorie care concurează la festival. De ce? Pentru că știrile sunt într-un declin permanent după 2000, odată cu apariția internetului (…). Cotidianele au dispărut, ele s-au transformat în portal de știri cu foarte multe imagini, sunete. Deci este o transformare care este impusă de tehnologie, de internet, presa tradițională, radioul au devenit total audiovizual pe internet. Dar în mod special, subliniez, această ediție consemnează dispariția știrilor la categoria respectivă de concurs, de la ultima ediție și până acum. Festivalul SIMFEST a consemnat, de-a lungul timpului, toate transformările tehnologice care au apărut și felul în care acestea s-au manifestat în cadrul producțiilor. Și ca ultimă observație, sunt producții de foarte bună calitate și mie mi s-au părut scenariile foarte coerente, spre deosebire de alți ani, adică ideea era urmărită foarte bine de la început până la sfârșit și cu o imagine din ce în ce mai bună”, a declarat conferențiar universitar doctor Ion Stavre, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, membru al juriului.

În acest an, SIMFEST va premia nouă producții la categoriile “Cel mai bun documentar”, “Animație”, “Reportaj”, “Anchetă”, “Lungmetraj ficțiune” și “Creație studențească ficțiune”.

Proiecțiile filmelor din competiție pot fi urmărite în Cetatea Medievală și la Bastionul Croitorilor (Teatrul Scena), între orele 10.00 și 17.00, în acest sfârșit de săptămână.

Gala de decernare a premiilor va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, iar evenimentul va include momente artistice speciale, susținute de Monica Ristea, tenorul Gyorgy Levente, Corul de Cameră Preludiu, condus de Voicu Enăchescu, de la Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, alături de alți artiști locali.

Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este organizat de Asociația culturală SIMFEST, cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și susținut de Consiliul Județean Mureș și Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș. (Agerpres)

Lasă un comentariu