Așteptându-l pe Ashley

Distribuie pe:

Nu s-a încheiat bine isteria cu noradrenalina (ocazie cu care tot românul dotat cu facebook a demonstrat că posedă cunoștințe solide în materie de reanimare și terapie intensivă), că, ce să vezi, ne-a fost dat să constatăm cu uimire că el, românul de pe rețelele de socializare e și un mare expert în meteorologie, hidrologie și alte domenii legate de circuitul apei și aerului în natură. Ne referim, desigur, la valul de panică declanșat de “Ciclonul Ashley”, un adervărat cataclism apocaliptic, despre care s-a discutat cu o înverșunare și o mânie de nedescris. “Analiștii” s-au adunat ciopor pe la șezătorile televizate de seară, dându-și cu părerea despre catastrofa de proporții biblice, care (scuzați cacofonia!) urma să se producă din moment în moment, prezentatorii informându-ne că, negreșit, dacă vine Ashley, o să întrerupă imediat emisiunea și o să bage “breaking news”. Reporterii, încălțați cu șoșoni și prevăzuți cu umbrele, erau deja “în teren”, urmând să dea piept cu ciclonul și să-l descrie cu lux de amănunte.

Rețelele sociale au fost invadate de postări despre ciclon, de parcă “Ashley” ar fi fost o figură mitologică menită să distrugă întreaga omenire. Panica s-a răspândit rapid, iar oamenii au început să caute soluții pentru dezastrul ce avea să vină. Internauții își explicau unul altuia cum e cu “activitatea ciclonică intensă”, cu “modelele numerice de prognoză a vremii”, cu “activitățile operaționale de avertizare”, cu alertele meteorologice de vreme severă - generale sau de tip “nowcasting”, cu “contextul sinoptic” ce poate să producă fenomene meteo extreme” etc. Concluzia generală a fost trasă de un nene cu privirea cam încețoșată, că nu-i de glumit cu “Eșli” ăsta, sens în care dânsul a scos deja porcul din coteț, cânele din ogradă și galițele din bătătură, i-a urcat în căruț, urmând să se mute cu dobitoace cu tot, în alt județ. Întrebat de colegii de rețea că de ce cară toate animalele cu el, a zis că și Noe a făcut la fel și a ieșit teafăr din potop.

În toată hărmălaia creată, cel mai năpăstuit a fost dl. Mircea Fechet, ministrul Mediului, “târât” pe la toate televiziunile, să dea explicații. Omul a spus că s-a consultat cu specialiști în domeniu și, din informațiile puse cap la cap privind situația hidro-meteorologică din țară, ciclonul, indiferent cum îl cheamă, urma să afecteze România în câteva zile. Din acest motiv, oamenii trebuie să fie informați și pregătiți, mai ales după revărsările de ape din zona Galați, ocazie cu care i s-a cerut demisia pentru că n-a informat populația, în timp util, despre cele ce aveau să urmeze. Or, a zis ministrul, “paza bună trece primejdia rea”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu