ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Ungaria nu vrea ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina

Ungaria a respins o nouă propunere a Uniunii Europene privind desfășurarea de consilieri militari europeni în Ucraina pentru coordonarea activității de pregătire a soldaților ucraineni, întrucât un astfel de demers comportă riscul escaladării războiului, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI.

În acest context, șeful diplomației ungare a evocat că, în 2022, UE a decis să instruiască soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre ale blocului comunitar, amintind că Ungaria a decis atunci să nu pună la dispoziție soldați sau finanțare pentru aceasta și a respins misiunile de instruire pe teritoriul ungar.

Dar Ungaria nu a încercat să împiedice alte state membre să ia parte la respectiva inițiativă, a menționat el.

De atunci, însă, la nivelul UE a fost avansată “o propunere extrem de periculoasă” privind trimiterea de consilieri militari în Ucraina pentru a îndeplini sarcini de coordonare, în plus față de prelungirea mandatului de doi ani al misiunii amintite, a declarat Szijjarto, adăugând că aceasta comportă riscul escaladării războiului.

“Este periculos și pentru Ungaria, căci escaladarea ... se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanță”, a remarcat el.

UE a aprobat un nou ajutor umanitar pentru Liban

Uniunea Europeană a anunțat joi că va oferi un nou ajutor umanitar de 30 de milioane de euro, destinat mai ales urgenței alimentare, Libanului, unde Israelul conduce o ofensivă împotriva grupării Hezbollah, sprijinul UE pentru Liban ajungând astfel la peste 100 de milioane de euro în 2024, relatează AFP.

“Sunt extrem de îngrijorată de escaladarea continuă a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Toate părțile implicate (în conflict) trebuie să facă tot posibilul pentru a proteja viețile civililor nevinovați”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat.

Acest nou pachet de ajutor ar trebui să permită finanțarea ajutorului alimentar de urgență, a medicamentelor și a adăposturilor improvizate, a precizat Comisia.

Israelul și-a continuat în cursul nopții de miercuri spre joi ofensiva în Liban împotriva Hezbollah, o organizație șiită susținută de Iran, lansând 17 lovituri aeriene asupra Beirutului și periferiei sale sudice, potrivit agenției oficiale libaneze NNA.

Sistemul antiaerian multi-stratificat care apără Israelul

Israelul folosește un sistem antiaerian multi-stratificat pentru a se apăra împotriva rachetelor, constând din trei sisteme principale:

Iron Dome (Domul de Fier) - primul nivel de apărare, care se ocupă de interceptarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune și a proiectilelor. Operațional din 2011, acest sistem a doborât mii de rachete trase de grupările Hezbollah și Hamas, având o rată de succes de aproximativ 90%.

David's Sling (Praștia lui David) - destinat interceptării rachetelor cu rază lungă de acțiune și a rachetelor de croazieră, cu o rază de acțiune de la 40 până la 300 km. Funcționează din 2017 și poate acoperi întregul teritoriu israelian.

Arrow (Săgeata) - sistem destinat rachetelor balistice, dezvoltat împreună cu SUA. Arrow II poate intercepta rachete la 500 km distanță, iar Arrow III, cu o rază de 2400 km, poate contracara rachete balistice la altitudini mari (peste 100 km).

Aceste sisteme, dezvoltate cu sprijin financiar american, oferă o protecție stratificată, fiecare acționând împotriva unor tipuri diferite de amenințări aeriene, incluzând rachete de diverse raze de acțiune și balistice.

(sursa info: Agerpres)

Lasă un comentariu