Cinci defibrilatoare automate, instalate în magazinele Lidl din județul Mureș. Vedeți unde se află acestea

Distribuie pe:

Proiectul național “Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) în parteneriat cu Lidl România și Fundația pentru SMURD, continuă să se extindă în țară. După instalarea defibrilatoarelor automate externe (AED) în 13 dintre cele mai aglomerate stații de metrou din București, Târgu Mureș devine următorul oraș care beneficiază de acest echipament salvator. La nivelul municipiului București și al județului Ilfov, au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spații publice, printre care amintim Teatrul Național București, Sala Radio, Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, Sala Palatului, Televiziunea Română, Ateneul Român, Opera Română și toate magazinele Lidl din București-Ilfov.

Primele cinci defibrilatoare au fost deja montate în județul Mureș. Patru se află în Târgu Mureș în magazine Lidl de la Gară, de pe strada Sinaia, de la ieșirea spre Sângeorgiu de Mureș și de pe strada Livezeni, iar unul la magazinul Lidl din Reghin de pe strada Apalinei. Aplicația DSU mai arată existența a două defibrilatoare în Shopping City din Târgu Mureș însă la acestea arată că nu pot apela automat 112 și că sunt închise deocamdată.

Scopul acestui proiect este de a facilita acordarea primului ajutor în caz de stop cardio-respirator, în spațiile publice cele mai tranzitate.

Aceste dispozitive sunt concepute pentru a ghida persoanele fără experiență medicală prin comenzi audio și vizuale în efectuarea corectă a manevrelor de resuscitare, crescând astfel șansele de supraviețuire ale victimelor cu până la 70%. În plus, ele sunt conectate la dispecerate medicale prin intermediul unui sistem automat care alertează personalul de urgență.

Toate locațiile în care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului Național “Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicați. Astfel, atât angajații Lidl România, cât și angajații din unitățile publice au fost instruiți pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar și pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

“În situațiile de urgență în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv efectuarea compresiilor toracice și administrarea unui șoc electric sunt intervenții vitale care trebuie aplicate până la sosirea echipajelor medicale. Șansele de supraviețuire cresc la 50-70% atunci când manevrele de resuscitare și defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanșarea stopului cardio-respirator, iar în lipsa aplicării acestor manevre de bază, șansele de supraviețuire și recuperare ale victimei sunt extrem de mici. În acest context, Proiectul Național «Punct de prim ajutor. Fii salvator!» vine în sprijinul cetățenilor și facilitează intervenția la timp în situațiile în care fiecare secundă contează”. A declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful DSU. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu