Animalele de companie: lecții de la Cluj-Napoca pentru Târgu Mureș

Distribuie pe:

În timp ce în Cluj-Napoca câinii de companie sunt bineveniți în parcurile publice, unde Primăria a montat automate cu pungi pentru dejecții, în Târgu Mureș preocuparea pentru aceste animale este aproape inexistentă. Aproape la fiecare pas găsim indicatoare ilegale cu „Acces interzis câinilor" în spațiile de recreere. Din această perspectivă, putem observa cât de departe suntem de unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, aflat la doar o oră distanță.

„Gradul de civilizație al unui oraș se măsoară și prin respectul arătat față de animalele de companie. Ele fac parte din viața noastră și trebuie să le prețuim", a declarat Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, la începutul lunii februarie, cu ocazia anunțării intenției municipalității de a construi un cimitir dedicat animalelor de companie pe o suprafață de două hectare.

În Cluj-Napoca există cel puțin opt parcuri special amenajate pentru câini, care pot concura cu cele din Budapesta sau chiar Viena. Am vizitat împreună cu patrupedul meu aceste orașe și nu pot spune că spațiile lor pentru câini sunt cu mult mai avansate decât cele din Cluj. În Târgu Mureș, însă, există doar două astfel de spații, ambele improprii și evident insuficiente pentru nevoile comunității.

Proprietarii de animale de companie știu că acestea au nevoie de libertate, iar această libertate poate fi oferită doar într-un astfel de spațiu, unde câinii să poată alerga fără a reprezenta o amenințare pentru ceilalți.

Este voie cu câinii pe spațiile verzi de pe domeniul public din Târgu Mureș?

Cu câțiva ani în urmă, un iubitor de animale din Târgu Mureș a reușit, prin intermediul unei petiții transmise pe platforma AMPER, să determine autoritățile locale să îndepărteze mai multe semne care interziceau accesul câinilor în zone precum Parcul Municipal. Cu toate acestea, în multe locuri din Târgu Mureș veți găsi în continuare astfel de indicatoare, multe dintre ele montate ilegal de locatarii din zonele respective. Un exemplu clar este în cartierul Budai Nagy Antal unde sunt surprinse și imaginile care însoțesc prezentul articol.

Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș nr. 302 din 2021, care actualizează măsurile legate de gospodărirea orașului, curățenie și respectarea normelor de igienă, interzice la articolul 11 plimbarea câinilor de companie pe domeniul public sau privat al municipiului fără lesă și fără ca proprietarul să dispună de materiale necesare pentru curățarea mizeriei produse de animal. Amenda pentru nerespectarea acestor reguli variază între 500 și 1.000 de lei.

Este evident că proprietarii de animale își pot plimba câinii și pe spațiile verzi, cu condiția să respecte aceste reguli: să îi țină în lesă și să strângă după ei.

Ce facem cu nesimțiții care nu strâng mizeria după câinii lor?

Din cauza unor persoane care nu strâng dejecțiile câinilor lor, mulți proprietari de câini se simt nedreptățiți când sunt apostrofați de târgumureșenii deranjați, pe bună dreptate, de mizeria de pe domeniul public. Cei care nu se sinchisesc să curețe după animalele lor trebuie amendați și, eventual, expuși public. Ziarul nostru oferă cu mare deschidere spațiu editorial pentru a-i expune pe acești nesimțiți, iar efectul ar fi, probabil, că aceștia s-ar grăbi să strângă după câini dacă ar ști că riscă să fie „de rușine" în comunitate.

Problema nestrângerii dejecțiilor este un alt indicator al nivelului scăzut de civilizație din târgul nostru de provincie. Rușine este să nu să te apleci și să strângi mizeria doamnelor și domnilor, rușine este să te faci că plouă și să mergi mai departe.

Am întrebat cum de s-a rezolvat această problemă în Cluj-Napoca. Răspunsul a fost simplu: prin supravegherea video a spațiilor publice, intervenția rapidă a Poliției Locale, aplicarea amenzilor și dotarea spațiilor publice (nu doar a parcurilor pentru câini) cu automate de pungi pentru strângerea fecalelor. Toate aceste măsuri, împreună cu un nivel de civilizație mai ridicat, fac diferența. Desigur că și bugetele celor două orașe sunt diferite dar bunele intenții sunt gratuite. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu