ONU -avertisment privind consecințele unei invazii terestre a Israelului în Liban

Distribuie pe:

ONU a avertizat ieri cu privire la consecințele unei “invazii terestre de mare amploare” a Israelului în Liban, unde armata israeliană a lansat în sudul țării o ofensivă terestră împotriva grupării șiite Hezbollah.

“În timp ce violența armată între Israel și Hezbollah degenerează, consecințele pentru civili sunt deja teribile și ne temem că o invazie terestră israeliană de mare amploare în Liban nu va face decât să agraveze suferința”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, în cadrul unui briefing de presă.

Biroul Înaltului Comisariat, a spus ea, este “foarte îngrijorat de extinderea ostilităților în Orientul Mijlociu și de faptul că acestea riscă să antreneze întreaga regiune într-o catastrofă umanitară și a drepturilor omului”.

Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat operațiuni terestre “limitate, localizate și țintite”, cu sprijinul aviației și artileriei, împotriva “obiectivelor și infrastructurii teroriste” ale Hezbollah.

Atacurile aeriene au vizat inclusiv Fâșia Gaza, unde Israelul desfășoară o ofensivă din 7 octombrie 2023 ca ripostă pentru atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas.

“Riscurile de a vedea situația deteriorându-se și mai mult, cu consecințe teribile pentru civili, și de a vedea situația extinzându-se rapid la alte state din regiune sunt reale”, a avertizat sursa citată.

Înaltul comisar al ONU, Volker Turk, a cerut tuturor părților să continue negocierile pentru a pune capăt violențelor actuale, avertizând că cei responsabili de încălcările ale dreptului umanitar internațional vor trebui să răspundă pentru faptele lor.

Lasă un comentariu