Utilizarea brățării pentru monitorizarea electronică, extinsă și pentru controlul judiciar și arestul la domiciliu

Distribuie pe:

Celebra brățară electronică folosită de polițiști pentru monitorizarea răufăcătorilor poate fi utilizată, de ieri, și pentru cei aflați în control judiciar sau arest la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș, inspector principal de poliție Aurica Mate, a susținut ieri o declarație de presă privind noile reglementări ale Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Alături de purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, au fost prezenți comisarul șef de poliție Roșiu Bogdan - șeful Serviciului de Investigații Criminale, și subcomisarul de poliție Mirăștean Marian - șef al Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol.

“Începând de astăzi (ieri - n.r.), sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar cu cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș. Inspector principal de poliție Aurica Mate a arătat că “au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora, logistica necesară fiind definitivată”. Ea a subliniat că utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar sau a controlului judiciar cu cauțiune.

În primele opt luni ale acestui an, polițiștii mureșeni au emis 204 ordine de protecție provizorii, 78 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. La nivelul județului Mureș, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a scăzut cu 21,43% față de primele opt luni ale anului 2023. Au fost înregistrate creșteri comparativ cu perioada similară din anul 2023 pentru loviri sau alte violențe, respectiv de la 638 la 699 de fapte. S-au înregistrat scăderi în cazurile de amenințare, de la 168 la 147 de fapte, precum și în cazul nerespectării ordinelor de protecție, de la 90 la 88 de fapte.

În primele opt luni ale anului 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, au fost emise 387 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 204 ordine de protecție provizorii și 183 ordine de protecție. În această perioadă, în 34 de situații a fost pusă în aplicare măsura obligării agresorului de a purta permanent acest dispozitiv electronic de supraveghere.

Reprezentanții IPJ Mureș au prezentat jurnaliștilor sistemul de supraveghere, compus dintr-o brățară care se aplică pe glezna agresorului și un telefon care este înmânat victimei. Polițiștii din cadrul dispeceratului de monitorizare văd în timp real dacă agresorul se apropie de victimă și trimit, de urgență, cel mai apropiat echipaj pentru a interveni.

Începând de ieri, în cazul celor aflați în arest la domiciliu sau în control judiciar, judecătorul stabilește dacă aceștia au voie să părăsească casa, localitatea, județul sau țara, iar în funcție de acest perimetru se efectuează monitorizarea.

De ieri, în România a început cea de-a treia etapă de implementare a sistemului informatic de monitorizare electronică, alăturându-se altor 18 județe. În județul Mureș, acest sistem a fost implementat încă din 2022, aflându-ne, alături de București, Vrancea și Iași, între centrele pilot unde a fost introdus acest sistem. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu