Mic ghid pentru a “căuta în coarne” politicienilor

Distribuie pe:

Se apropie alegerile, iar datoria noastră, față de dumneavoastră, cititorii noștri fideli, este să vă oferim informații corecte și relevante, astfel încât să puteți face cea mai bună alegere la urne. De la bun început, scopul nostru este să vă încurajăm să mergeți la vot în număr cât mai mare. Da, știm cât de multă lehamite aveți față de politicieni, de așa-zisele “elite” care conduc, dar trebuie să înțelegem un lucru fundamental: dacă la urne se prezintă doar zece oameni, să zicem bețivii satului, alegerile se vor valida oricum, iar cei aleși își vor primi mandatele, pregătiți să facă ceea ce știu mai bine — să mimeze decizii în interesul public.

Politicienii vor fi acolo oricum. Fie că ne place sau nu, ei vor continua să stabilească taxe, impozite, să influențeze creditarea sau dezvoltarea, sau mai bine zis, să ne decidă soarta. Așadar, fie că ne implicăm sau nu, ei își vor vedea de treabă - de obicei, în beneficiul propriu, nu al nostru.

Anul acesta vom fi chemați de trei ori la vot, în trei duminici consecutive, inclusiv de Ziua Națională a României (în 24 noiembrie, 1 Decembrie și 8 decembrie). Odată cu alegerile parlamentare intercalate între cele două tururi de scrutin pentru prezidențiale,

s-a mizat pe faptul că finaliștii vor fi candidații PSD și PNL, ceea ce va oferi un impuls suplimentar acestor partide. Pe 1 Decembrie, aceștia vor încerca să-și fortifice poziția, creând o coaliție confortabilă pentru încă patru ani, cel mai probabil cu sprijinul UDMR, lucru tot mai evident din comportamentul acestei formațiuni inclusiv în județul Mureș.

Dar ce facem noi?

Noi, cetățenii, trebuie să ne facem datoria și să analizăm atent candidații. În special cei aflați pe primele locuri pe listele pentru Camera Deputaților și Senat propuse de filialele mureșene ale partidelor. Locurile 1 și 2 sunt cele eligibile în cazul partidelor românești, deci de aici trebuie să ne începem analiza. Cum? E simplu: citim presa. Și nu doar un ziar sau un singur site. Mai multe surse, mai multe perspective, pentru că, altfel, riscați să nimeriți chiar sursa în care politicienii au plătit “reclamă” mascată.

Cu toții avem acces la internet. Dacă nu, sigur cunoașteți pe cineva care poate căuta pentru voi. Google e la dispoziție pentru a verifica detalii despre candidați, dar aveți grijă să nu înghițiți tot ce găsiți online. Deși nu tot ce zboară se mănâncă, amintiți-vă că niciun fum nu iese fără foc. Cântăriți cu atenție realizările fiecărui candidat pentru județul nostru și puneți-le în balanță cu promisiunile lor frumos ambalate și fotografiile strălucitoare care inundă piața publică.

Politicienii cu vechime nu au scuze

Unii dintre cei care vor candida au fost primari 20 de ani sau prefecți, președinți de Consiliu Județean, deputați. De ani de zile pozează ca niște eroi care se “luptă cu morile de vânt”, explicând cum “nu se pot face lucruri”. Și, surprinzător, nimeni nu i-a tras la răspundere pentru eșecurile lor - Aeroportul lăsat în ruină, mii de hectare de păduri din județul nostru retrocedate prin tot felul de artificii administrative menite să asigure aparenta legalitate și care au trecut sub radarul publicului. De ce să-i iertăm din nou?

Vor apărea, desigur, și fețe noi. Politicieni despre care n-ați auzit, dar despre care sigur veți găsi informații în presă și pe internet. Nu spunem să credeți tot ce citiți, dar nici să ignorați semnalele care vin din toate părțile. Dacă veți păstra măcar 5% din îndoielile care apar, tot va fi un pas înainte.

Nu ezitați să-i puneți la zid!

Aveți dreptul să cereți socoteală politicienilor, mai ales celor aflați deja în funcții. Vă puteți înscrie în audiențe, să-i priviți direct în ochi și să le puneți întrebări incomode. Le puteți trimite scrisori, e-mailuri, sau să-i sunați direct. Actualii parlamentari, consilieri locali, primari, prefecți sau alți funcționari publici au obligația să vă răspundă. Dacă nu o fac, spuneți-ne și nouă. Vă asigurăm că îi vom “taxa” public pentru nesimțirea lor.

Ruptura dintre politicieni și popor este evidentă. Dacă nu vor simți presiunea constantă a cetățenilor care îi monitorizează și îi trag la răspundere, vor continua să facă ceea ce știu cel mai bine: să-și betoneze pozițiile, să-și umple buzunarele și să își hrănească orgoliul. Așa că, amintiți-vă: “Dacă copilul nu plânge, mama nu-i dă țâță!”

Cuvântul Liber va fi cu ochii pe ei

Noi, cei din redacția “Cuvântul liber”, vă asigurăm că vom urmări cu mare atenție aceste alegeri și vă vom informa temeinic și la timp despre ce se ascunde în spatele zâmbetelor false și afișelor strălucitoare.

Andrei Roman

Lasă un comentariu