La muzeu

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Muzeu Național din capitala Spaniei, Madrid, unul din vârfurile Triunghiului de aur al artei spaniole, alături de Muzeul Prado și Muzeul Thyssen-Bomemisza (2 cuv.). 2) Ion Dichiseanu - Orașul brazilian care găzduiește Muzeul MASP, cel mai mare muzeu de artă din această țară (2 cuv.). 3) Un Muzeu Național al acestei băuturi alcoolice cu fructe de ienupăr este găzduit de orașul Hasselt, Belgia - Capitala Franței, care găzduiește Muzeul Luvru, cel mai mare și mai bogat muzeu din lume. 4) Intrarea la Antipa! - Neam germanic, originar din Scandinavia, de la care provine numele unui stil arhitectonic, asociat cu catedralele construite în Europa în Evul Mediu Târziu. 5) Capitala Germaniei, în care se află Insula Muzeelor, un complex de muzee situat în Insula Spree, cu importante moșteniri elenistice, printre care piese păstrate ale Altarului din Pergam. 6) Intrarea la muzeu! - Dânșii - Capitala Greciei, al cărei Muzeu Național adăpostește cea mai valoroasă colecție de obiecte de ceramică și sculpturi antice grecești, inclusiv Tezaurul din Micene, unic în lume. 7) Grup de trei insule situate în Golful Galway din vestul Irlandei, cu numeroase biserici celtice și site-ul din Patrimoniul Mondial Dun Aonghasa constituit din șapte forturi preistorice - Ultimele la Maraton! 8) Emil Gârleanu -”Ofcom Spectrum Advisory Board” (acronim) - Profet biblic. 9) “Greater Huston Select Baseball” (siglă) - Tip de chihlimbar din nordul Europei, care poate fi admirat la Muzeul Județean Buzău. 10) Muzeu în capitala Austriei, Viena, el însuși o operă de artă; găzduiește cea mai mare colecție de gravuri din lume. 11) Galerie din Londra, Anglia, care adăpostește cea mai mare colecție de artă engleză de dinainte de modernism (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Capitala Letoniei, al cărui Muzeu de Arte găzduiește o colecție de peste 30.000 exponate constând în picturi, grafică și sculpturi - “Orășelul artiștilor”, Saint-Paul-de-Vence din apropiere de Nisa, Franța, găzduiește această Fundație cu lucrări ale artiștilor secolului XX. 2) Capitala Scoției, în a cărei Galerie Națională sunt expuse operele pictorilor scoțieni celebri, dar și maeștri europeni. 3) Un Muzeu Național al acestei localități rurale îl găsim în București; poartă numele folcloristului și sociologului Dimitrie Guști. 4) În centru la Nisa! - Orașul de la poalele Alpilor francezi, al cărui muzeu găzduiește cea mai importantă colecție de artă modernă din Franța, cu excepția Parisului; adăpostește și o colecție de antichități grecești, romane și egiptene. 5) Orașul italian de la poalele Vezuviului, al cărui Muzeu de Arheologie găzduiește o colecție importantă de antichități, cele mai multe provenind de la săpăturile din Pompeii și Herculanum - Brigitte Bardot. 6) În naos! - Puse în fruntea lui Tizian! - Istoric și filantrop american, al cărui nume îl poartă un Muzeu din Williamsport, Pensylvania, SUA; deține o galerie de arte plastice și decorative și o colecție de peste 300 de trenuri de jucărie (Thomas T.). 7) “Serviciul de Protecție și Pază” (siglă) - Ieșirea din Viena! - Orașul din sudul Italiei, în a cărui Mănăstire Santa Scolastica, se găsește Muzeul de Arheologie, cu colecții dedicate istoriei arheologice a orașului. 8) “Ohio Arts Assessment Colaborative” (siglă) - Ultimele la Tintoretto! - “Liceul Teoretic Traian” (siglă). 9) Piață publică în Roma antică - El însuși o operă de artă, acest oraș din Italia este considerat cel mai frumos oraș din lume; numai Galleria dell' Accademia găzduiește circa opt sute de tablouri ale unor importanți pictori italieni. 10) Localitate din județul Hunedoara, care găzduiește Bastionul Roșu, casa natală a lui Gabriel Bethlen, azi muzeu - Domoli. 11) “Apple Online Store” (acronim) - Considerat stat-muzeu sau muzeu-stat, acest stat din capitala Italiei Roma, este constituit din Catedrala Sfântul Petru, Piața Sfântul Petru, palate și muzee.

Dicționar: ARAN, ELI, MAEGHT, TABER.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Cu înțelepciune…”, apărut în 21 septembrie 2024: MACHIAVELLI, PROUST, LENO, I, GRECI, AR, OSHO, IDOL, G, RTA, VS, TISA, EO, CATO, FO, STI, LINCOLN, TE, PL, OU, OO, ALLAIS, RUMI, N, EN, ALI, OC, OXENSTIERNA.

Lasă un comentariu