Guvernul a modificat Legea Farmaciei

Distribuie pe:

Printr-o ordonanță de urgență aprobată miercuri, 25 septembrie, Guvernul a modificat și completat Legea Farmaciei nr. 266/2008. Modificările introduse vizează procedura de autorizare a unităților farmaceutice, obiectivul fiind acela de a preveni producerea unor situații grave, cu implicații directe asupra sănătății pacienților, precum eliberarea de medicamente neconforme calitativ (expirate, retrase de pe piață, neautorizate) sau funcționarea unităților farmaceutice fără personal specializat, inclusiv absența farmacistului din farmacie, singurul care este autorizat să elibereze anumite categorii de medicamente (din categoria antibiotice, stupefiante, psihotrope etc.).

Concret, se simplifică procesul privind evaluarea documentației de obținere a autorizației și sunt implicate instituțiile teritoriale din subordinea Ministerului Sănătății în activitatea de autorizare, supraveghere și control a unităților farmaceutice de distribuție cu amănuntul a medicamentelor.

Executivul apreciază că, prin extinderea acestei activități la nivel teritorial, prin cele 42 de direcții de sănătate publică județene, se asigură desfășurarea inspecției în parametri normali, precum și monitorizarea corespunzătoare a activităților desfășurate de unitățile farmaceutice.

Alte modificări se referă la înăsprirea cadrului sancționator, ca urmare a intensificării numărului de sesizări primite atât de la instituții publice, cât și de la persoane fizice, în ceea ce privește nerespectarea prevederilor legale privind prezența farmacistului în farmacie.

Colegiul Farmaciștilor din România a sărbătorit, la 25 septembrie, Ziua Mondială a Farmaciștilor, care marchează aniversarea înființării în 1912 a Federației Farmaceutice Internaționale (FIP),organismul global pentru farmacie, științe farmaceutice și educație farmaceutică.

“Îmi revine datoria să subliniez importanța pe care Strategia națională de sănătate o acordă îmbunătățirii accesului și diversificării serviciilor de sănătate furnizate în farmaciile comunitare. Pașii deja făcuți de farmacia comunitară pe acest drum sunt bine cunoscuți: testarea rapidă de diagnostic pentru COVID-19, vaccinarea antigripală, depistarea nivelului de risc de diabet zaharat”, se arată în mesajul transmis, cu această ocazie, farmaciștilor, de către prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului. (foto - pixabay.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu