Nocturna Bibliotecilor 2024 la Biblioteca Județeană Mureș. Noaptea Detectivilor de Carte

Distribuie pe:

Biblioteca Județeană Mureș vă invită și în acest an să luați parte la evenimentul cultural național dedicat promovării lecturii și susținerii bibliotecilor ca spații comunitare deschise, dinamice și accesibile publicului larg. Prezenta ediție se va desfășura sub genericul “Noaptea Detectivilor de Carte” și aduce o ofertă generoasă de activități culturale și educaționale dedicate mureșenilor de toate vârstele.

Vineri, 27 septembrie, începând cu ora 16.00, biblioteca mureșeană își invită cititorii (și nu doar pe ei) la o serie de activități variate - unele cu tradiție, altele reinventate și câteva complet noi - toate având drept scop descoperirea complexității unei biblioteci, a colecțiilor sale, a beneficiilor lecturii și a rolului pe care acestea îl joacă în dezvoltarea personală.

Vă invităm să pornim împreună într-o călătorie fascinantă, plină de mistere, povești de detectivi și enigme captivante! Veți avea ocazia să pătrundeți în culisele investigațiilor, alături de polițiști care vă vor dezvălui secretele din spatele căutărilor. Vom explora lumea intrigilor prin jocuri ingenioase, ateliere de improvizație și jocuri de rol în povești create special pentru acest eveniment.

Împreună cu partenerii noștri, am pregătit activități interactive și antrenante, care vor stimula creativitatea și curiozitatea, oferind o experiență unică, în care ne vom bucura de cultura și de oamenii deosebiți ai județului nostru:

• Autolaboratorul criminalistic însoțit de un câine de urmă va oferi o simulare realistă a locului faptei. Participanții vor avea ocazia să observe tehnici moderne de investigație și rolul esențial al câinelui în detectarea probelor și rezolvarea cazurilor.

• Biblioteca vie - oameni-cărți din comunitatea mureșeană.

un concept deja cunoscut care aduce cititorul față în față nu cu o carte tipărită, ci cu o “carte vie” - un OM care se lasă citit, descoperit pas cu pas prin întrebări directe, într-un format față în față. Ediția din acest an va fi în ton cu tema nocturnei, “cărțile” invitate fiind specialiști în investigații din cadrul IPJ Mureș, care vin să le răspundă la întrebări cititorilor pasionați de adevărate povești de romane polițiste.

• Devino detectiv de bibliotecă! - una dintre cele mai așteptate activități, care se bucură în fiecare an de o mulțime de participanți care vin la bibliotecă să descopere indicii, să caute printre rafturi, să îndeplinească provocări și să parcurgă toate probele pregătite de bibliotecare pentru a găsi comorile din bibliotecă.

• Soldații romani din Asociația Milites Marisensis au pregătit și în acest an ateliere și momente inedite care ne vor purta înapoi în timpul Imperiului Roman. Dincolo de prezentarea echipamentelor de luptă autentice, vom avea ocazia să descoperim modul în care, după lupte, ei puteau fi vindecați, folosind diverse instrumente medicale, dar și ierburi, descântece sau blesteme. De asemenea, vom pătrunde în tabăra lor de campare și vom afla cum își petreceau ei timpul liber.

• În misterele lumii medievale ne vor iniția Mercenarii din Asserculis. Pe lângă personajele și ținutele autentice ei au pregătit momente artistice precum: teatru interactiv pentru cei mici sau spectacole stradale de commedia dell'arte. Atmosfera va fi animată de Toboșarii din Asserculis, iar surpriza serii va fi spectaculosul show de jonglerie “Magia Luminii”, care va încânta publicul cu jocuri de foc și lumină.

• Grupurile Tip Top și Allegrissimo de la Palatul Copiilor, alături de elevii de la Școala Populară de Arte, vor crea o ambianță muzicală deosebită, completând perfect atmosfera de sărbătoare.

Evenimentele descrise vor fi completate de:

- Raftul cu jocuri aduce în curtea bibliotecii o varietate de jocuri de societate pentru întreaga comunitate;

- Incursiune în enigmele Bibliotecii - Ghidaj pentru grupuri de maxim 10 persoane (Sala de lectură);

- Prelungirea programului pentru public al Sălii Generale de Lectură până la ora 22.00;

- Seară de poveste la Biblioteca Copiilor;

- Jocuri de dezvoltare a inteligenței emoționale;

- Expoziții de carte;

- Cafeneaua 112 vă așteaptă cu brațele deschise, invitându-vă să explorați lumea magică a cafelei și să vă bucurați de atmosfera ei specială pe tot parcursul evenimentului.

Pentru publicul vorbitor de limba maghiară, Nocturna va avea o temă specială: Ziua Basmului Popular Maghiar. În intervalul orar 16.00-22.00, la Sala de Lectură Publicații Periodice (Clădirea Parc, strada Primăriei nr. 2), se vor desfășura o serie de evenimente în limba maghiară, la care sunt invitați să participe atât cei mici, cât și cei mari. Programul include:

- Seară de poveste “A fost odată ca niciodată…” - povești maghiare spuse prin viu grai;

- Jocuri și dansuri populare - cu Virginás Tar Emese;

- Jocuri de societate - oferite de Hagyományok Háza pentru întreaga familie;

- Ateliere creative - meșterit din hârtie, împâslire și desene;

- “Colțul puzzle” - activitate interactivă pentru toți;

- “Am trăit în Târgu Mureș...” - joc interactiv pentru adolescenți, descoperind istoria și personalitățile locale.

Biblioteca “Teleki-Bolyai” se alătură Nocturnei Bibliotecilor cu un program care include:

• Ghidajul curatorial al expoziției “Contesa și biblioteca ei” (sesiuni în limbile maghiară și română);

• Prezentare de carte Editura Kriterion.

Activitățile se vor desfășura în majoritatea secțiilor bibliotecii și în spațiile exterioare (curtea din față, curtea interioară, zona stradală). Sunt așteptați toți membrii comunității mureșene pentru a se bucura de activități pentru toate vârstele și toate poftele.

Vă invităm să consultați programul complet al evenimentelor disponibil pe site-ul instituției și pe rețelele sociale.

Facebook - Biblioteca Județeană Mureș/ Maros Megyei Könyvtár

Instagram - @murescountylibrary

www.bjmures.ro

Lasă un comentariu