Guvernul a rectificat bugetul de stat

Distribuie pe:

În ședința de luni, 23 septembrie, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, o rectificare pozitivă care are loc ca urmare a creșterii veniturilor bugetare obținute printr-o mai bună colectare, digitalizarea ANAF și implementarea modulelor antifraudă (e-tva, e-transport, indicatorii de risc fiscal), informează Executivul.

Rectificarea are patru piloni importanți: susținerea investițiilor, a educației,  sănătății și programelor sociale pentru cetățeni.

Bugetul pentru investiții la începutul anului a însumat peste 120 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investițiilor în PIB. La șapte luni, cheltuielile pentru investiții au fost de aproape 57 miliarde de lei cu 46,4% mai mult decât anul trecut.

Bugetele Ministerului Transporturilor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cresc cu 8,8 miliarde lei, ajungând împreună la o valoare de 48,5 miliarde de lei.

Prin alocările suplimentare din acest an bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și co-finanțările pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) ale celor 3 ministere (Ministerul Transporturilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării) ajung la o valoare totală record a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei. Este o creștere cu 41% față de anul trecut când au fost 47,4 miliarde lei.

Bugetul educației va crește cu peste 4,5 miliarde de lei și va ajunge la un nivel cu 61% mai mare decât anul trecut. Din aceste fonduri vor fi finanțate salariile pentru cadre didactice, burse pentru elevi, naveta elevilor.

Fonduri suplimentare vor fi alocate și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, inclusiv pentru finanțarea unor programe educaționale. Astfel, MIPE primește peste 3,3 miliarde lei pentru plata sprijinului educațional de care beneficiază copiii defavorizați în anul 2024-2025, plata primei didactice, dar și pentru voucherele de care beneficiază persoanele defavorizate.

Bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale crește cu 11,3 miliarde de lei, bani necesari pentru asigurarea sumelor pentru medicamente gratuite sau al căror cost este compensat de stat, programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%.

De asemenea, bugetul Ministerului Sănătății va fi majorat cu 3,89 miliarde lei.

Pentru asistența persoanelor cu dizabilități și îmbunătățirea calității vieții lor se alocă suplimentar 914 milioane lei.

Pentru bugetele autorităților locale se alocă suplimentar 2,6 miliarde lei, ajungându-se la o alocare totală de 29,5 miliarde lei. Fondurile acoperă cheltuielile de funcționare în domeniul asistenței sociale, medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor (ex. masa caldă).

Autoritățile publice locale vor beneficia de un buget de 1,270 miliarde lei în scopul achitării plăților restante, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu