Clădirea din Marinescu 1 a Spitalului Clinic Județean Mureș va avea cel mai modern sistem de fluide medicale

Distribuie pe:

Clădirea Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, situată pe strada Gheorghe Marinescu, numărul 1 din Târgu Mureș, va beneficia de cel mai modern sistem de fluide medicale. Clădirea, care adăpostește Secția ATI, Secția Urologie, Secția Chirurgie, Secția Cardiologie, Secția Medicină Internă, Secția Gastroenterologie, Compartimentul Nefrologie, laboratorul de analize medicale și cabinete de consultații pentru specialitățile enumerate, a beneficiat de investiții majore prin două etape.

Prima etapă, care s-a încheiat și a avut o valoare de 7 milioane de lei, a fost finanțată prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), iar cea de-a doua etapă, al cărei contract de finanțare a fost semnat în august, urmează să fie realizată până la finalul acestui an. Etapa a doua, în valoare de 21,59 milioane de lei, va fi finanțată de Consiliul Județean Mureș cu 12 milioane de lei și de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu aproximativ 9 milioane de lei, prin proiectul „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale", cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Sănătate.

Ieri, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Kovács Levente și managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat mai multe detalii despre această investiție majoră, care se ridică la un total de aproape 30 de milioane de lei.

Vicepreședintele CJ Mureș a declarat că „am semnat noul contract de finanțare la mijlocul lunii august a acestui an, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024. Lucrările care sunt în derulare sunt realizate în proporție de peste 88%. Consiliul Județean Mureș contribuie (în etapa a doua a proiectului - n.r.) cu 55% din fondurile necesare acestui proiect."

Dr. Ovidiu Gîrbovan a explicat jurnaliștilor ce înseamnă, în mod concret, implementarea acestui proiect. „Este o instalație de fluide medicale care constă în: stație de producere și distribuție fluide medicale, adică oxigen, aer comprimat medical, vacuum medical de aspirație, dioxid de carbon, protoxid de azot. Toate aceste lucruri sunt necesare mai ales în terapie intensivă, dar și la capul bolnavului. Mai sunt unități terminale la capul pacientului pentru distribuția fluidelor medicale; sisteme de distribuție a fluidelor medicale; elemente de sectorizare și alarmare a fluidelor medicale. Robineți compatibili cu oxigenul, pentru că, așa cum se știe, au fost câteva accidente tocmai din folosirea unor materiale neadecvate în contact cu oxigenul. Paturi de spitalizare dotate cu unități terminale de fluide medicale, paturi de unități terminale pentru terapie intensivă, săli de operație dotate cu unități terminale de fluide medicale, unitatea terminală, cameră de gardă, sală de mici intervenții, de asemenea dotate cu toate dispozitivele pentru asigurarea prezenței fluidelor medicale, aspirație și, în continuare, dezafectarea și decontaminarea. Toate aceste lucruri au fost absolut necesare. Sunt lucruri de ultimă oră în sistemele medicale care cred că vor avea un impact pe termen lung asupra funcționării Spitalului Clinic Județean Mureș și vor crește siguranța și confortul pacienților", a arătat managerul instituției sanitare aflate în subordinea CJ Mureș. El a ținut să precizeze că lucrările s-au desfășurat cu toate secțiile funcționând, ceea ce a presupus un efort însemnat din partea celor care le-au realizat. „Sigur că n-a fost o muncă ușoară și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat atât în sprijinirea acestui proiect, cât și în realizarea și implementarea lui. Așa cum se știe, este vorba despre o clădire veche, unde funcționează șapte secții, cele mai importante din cadrul spitalului. A trebuit să facem aceste lucrări fără să închidem spitalul. A fost un efort major pentru toată lumea și o provocare", a spus Gîrbovan. (A.R.)

Andrei Roman

Lasă un comentariu