Primele 10 panouri de avertizare au fost instalate pe Transfăgărășan

Distribuie pe:

“Prin aceste panouri, participanții la trafic sunt înștiințați că hrănirea urșilor cerșetori este interzisă, dar și periculoasă. În prezent, cei care hrănesc urșii riscă amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă o plătesc în 48 de ore, nu scot din buzunar mai mult de 200 de lei, de aceea, pentru a descuraja și mai mult această practică, luăm în calcul modificarea legislației, astfel încât cei care nu respectă legea să fie amendați mult mai drastic. Vizitele urșilor cerșetori pe Transfăgărășan au devenit deja o problemă gravă, nu doar pentru că sunt o amenințare pentru turiștii care aleg să-i hrănească, ci și pentru traficul rutier” a precizat ministrul Mircea Fechet într-o postare publicată de Ministerul Mediului.

O altă măsură care previne interacțiunea cu urșii pe Transfăgărășan este relocarea acestora. Prefectura Argeș a început acest proces de pe 11 septembrie, primele animale capturate urmând a fi o ursoaică agresivă și puiul ei, ce vor ajunge în Sanctuarul de la Zărnești.

“Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la Sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Cred că și șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru. Să nu uităm că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte!” a mai adăugat Mircea Fechet.

Ministerul face următoarele precizări:

- În mod normal, urșii fac tot posibilul să evite contactul cu oameni și nu intră în ariile locuite decât dacă sunt atrași acolo de ceva.

- Persoanele ce trăiesc în apropierea teritoriilor locuite de urs,i trebuie să se asigure că aceștia nu au acces la gunoi sau mâncare pe stradă.

- Orice interacțiune între un om și un animal sălbatic e riscantă.

- Dacă ursul va reacționa violent, atunci șansele sale de supraviețuire scad considerabil. Dacă ursul nu poate fi relocat și învățat să nu mai caute hrană din partea oamenilor, atunci va fi împușcat.

***

Salutară această nouă “victorie a omului împotriva ursului”. Nu că ținem cu ursul, dar, anticipând înjurăturile cu care vom fi “gratulați” de către diverși “creatori digitali” (mai mult sau mai puțin agramați) de pe rețelele de socializare, ne întrebăm dacă, dl ministru, în loc de “urși cerșetori” n-ar fi fost mai nimerit să-i numească “urși rupți de foame”. În lipsa pădurilor care le asigurau hrana (și care au luat drumul străinătății, sub formă de “material lemnos”), încotro să se îndrepte pentru a găsi câte ceva de-ale gurii, în vreme ce mii de tone de alimente și resturi alimentare împuțesc aerul, în orașele și satele patriei, iar statul nu-i în stare să rezolve problema risipei alimentare?

“Un urs hrănit este condamnat la moarte”. Dar un om nehrănit/ lihnit de foame, la ce este condamnat?

Cât despre nefericita exprimare “urși cerșetori”, le reamintim distinșilor guvernanți că, după ce, mai bine de 30 de ani n-au reușit să rezolve problema cerșetorilor, le răsplătesc nemunca prin tot soiul de subvenții, ajutoare sociale, tichete, “vaucere” etc.

Ce-i drept, Moș Martin, fiind patruped și “fiară sălbatică”, nu poate figura pe lista celor care stau cu brâncile-n geam, în așteptarea biscuiților și conservelor de la UE. El poate fi, în cel mai bun caz, “relocat”, dacă nu - glonț! (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu