Cu înțelepciune...

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Filozof și scriitor italian, exponent de seamă al Renașterii, de la care am reținut aforismul „Omul înțelept face dintr-o dată ceea ce prostul face în cele din urmă" (Niccolò). 2) „Înțelepciunea nu o primim. Trebuie a o descoperi pentru noi înșine, în urma unei călătorii pe care nimeni nu poate să o facă pentru noi" (Marcel; romancier, eseist și critic francez) - „Ambiția bate geniul în peste 99% din cazuri" (Jay; actor, scriitor și comic american). 3) Locuitori din sud-estul Europei, de la care am reținut proverbul „Nu-ți arăta înțelepciunea la timp nepotrivit" - Aurel Rău. 4) Filozof, guru și învățător spiritual indian, cel care ne-a lăsat aforismul „Proștii râd unii de alții; înțelepciunea râde de ea însăși" - „Înțelepciunea nu constă în a distruge..., ci în a nu-i crea vreodată" (Umberto Eco; sg.). 5) „Road Traffic Accident" (acronim) - Victor Socaciu - „Sunt esențe tari și..., și votca" (Constantin Ardeleanu). 6) Emilian Oprea - „A ști să simulezi prostia când trebuie este cea mai mare înțelepciune", ne spune acest om de stat, scriitor și istoric roman (Cel Bătrân) -„Sunt un idiot care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură" (Dario; scriitor, scenograf și actor italian). 7) A cunoaște - „Nu pune mare preț pe un om care nu este mai înțelept astăzi decât a fost ieri" (Abraham; al șaisprezecelea președinte al SUA). 8) În stea! - Plăcute la față! - „Cine fură azi un..., mâine va fura un bou" (proverb românesc) - Ovidiu Opriș. 9) „Dumnezeu a acționat cu înțelepciune când a plasat nașterea înaintea morții, altfel, ce-ar mai fi fost viața" (Alphonse; scriitor și umorist francez) - Unul din cei mai cunoscuți mistici persani și islamici, cel de la care am reținut sfatul: „Caută înțelepciunea care îți va dezlega nodul, caută drumul care îți cere întreaga ființă". 10) Elena Negreanu - „Înțelepciunea înseamnă a cunoaște când nu poți fi înțelept" (Muhammad; campion mondial la box) - Octavian Cotescu. 11) „Înțelepciunea ne oprește să judecăm după simple aparențe, să credem tot ce auzim, să cheltuim tot ce avem" (Axel; fost înalt cancelar regal suedez).

VERTICAL: 1) Marin Preda - „Nimeni nu este atât de înțelept sau atât de prost pe cât se crede" (Francesco; filozof italian). 2) Filozof al Greciei Antice, fondator al școlii peripatetice, de la care am reținut aforismul „Omul înțelept nu spune tot ce gândește, dar ce spune, gândește". 3) În scop! - Horia Aramă - „Înțelepciunea îți va da putere, dar caracterul îți va da respect" (Bruce; actor, regizor și instructor de arte marțiale chinez-american). 4) „Înălțimea sentimentelor este în relație directă cu profunzimea inteligenței" (Victor; scriitor romantic francez) - „Un nebun făgăduiește, și-nțeleptul s-amăgește" (Anton; poet și folclorist, compozitorul muzicii Imnului național al României). 5) „Indicatorul Social de Referință" (acronim) - „Dă-ți putere minții oriunde și oricând" (Gianbattista; designer de modă italian). 6) Legat de ateism (pl.) - Veșnicia s-a născut la..." (Lucian Blaga). 7) Constantin Daicoviciu - „Unii oameni sunt bătrâni la 18 ani, alții sunt tineri la 90; timpul este un concept creat de om" (Yoko; artistă americano-japoneză) - Primele litere! 8) „Cărțile sunt prietenii cei mai liniștiți și constanți, consilierii cei mai accesibili și înțelepți și profesorii cu cea mai multă răbdare" (Charles W; academician american și președinte al Universității Harward) - „Nimic în viață nu trebuie temut, doar trebuie înțeles" (Marie; savantă poloneză stabilită în Franța, dublă laureată a Premiului Nobel). 9) În plen! - „Last In First Aut" (acronim). 10) „Local Area Network" (acronim) - Conducător evreu antic, cel de la care am reținut aforismul: „Înțelepciunea nu intră în sufletul viclean și nu sălășluiește în trupul supus păcatului". 11) „Înțelepciunea este o marfă pe care cel care o vinde, de fapt o cumpără" (Nicolae; om politic, scriitor și filozof român) - „Înțelepciunea este o stare sau un demers, în speță, unul de armonie, echilibru, măsură" (Constantin; filozof român).

GH. HUZA

Dezlegarea careului „Mirajul speranțelor", apărut în 14 septembrie 2024: MACHIAVELLI, ANA, C, PLAUT, KANT, ARESTA, NOBEL, N, HL, RI, BALC, ZEI, OAH, DEAN, RE, L, AE, NR, O, N, LORCA, LONGI, ASRO, BYRON, NHI, DALI, OM, DOSTOIEVSKI.

Lasă un comentariu