De interes pentru pensionari - Taxele pentru adeverințele de vechime în muncă sunt abuzive!

Distribuie pe:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut o victorie importantă pentru pensionari, determinând Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) să recunoască faptul că prevederea legală din Ordinul nr. 299/ 29.05.2023, care impunea pensionarilor plata unor taxe pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă, este abuzivă, informează FACIAS într-un comunicat dat publicității.

În perioada iunie 2023 - iulie 2024, pensionarii au fost obligați să plătească taxe exorbitante de până la 1.500 de lei, o povară grea pentru cei care, în multe cazuri, trăiesc cu pensii minime de doar 1.283 de lei lunar, se arată în documentul citat.

În efortul de a anula în instanță această prevedere, FACIAS a depus o plângerea prealabilă către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), demonstrând caracterul ilegal și abuziv al ordinului menționat, care obliga pensionarii să achite taxe substanțiale pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă. FACIAS a subliniat că acest ordin contravine nu doar prevederilor Legii nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice (care stipulează în mod explicit: „cererile referitoare la eliberarea actelor necesare stabilirii și plății drepturilor de pensie sunt scutite de orice taxe și comisioane"), ci și principiilor constituționale privind protecția socială.

Cu toate că, în răspunsul oficial primit de la CNPP instituția a admis lipsa competenței legale în emiterea ordinului, aceasta a subliniat că, în prezent, nu mai are posibilitatea de a-l revoca deoarece responsabilitatea pentru emiterea adeverințelor de vechime în muncă a fost transferată, prin unele modificări legislative, către Arhivele Naționale ale României, începând cu 25 iulie 2024.

În contextul nou creat, FACIAS a solicitat directorului general al Arhivelor, Cristian Anița, să clarifice de urgență situația și să ia măsuri imediate pentru a proteja drepturile pensionarilor.

Date fiind modificările legislative și numărul mare de pensionari care au solicitat recalcularea pensiilor, devine esențial ca această prevedere abuzivă să fie anulată, astfel încât pensionarii să nu mai fie obligați să achite taxe pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă, conchide FACIAS.

Răspunsul complet al CNPP poate fi consultat pe facias.ro. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu