Primul abecedar românesc

Distribuie pe:

La începutul noului an școlar, Arhivele Naționale ale României prezintă, pe pagina de socializare a instituției, primul Abecedar românesc. Acesta a fost realizat de Ion Creangă, împreună cu cinci institutori: C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu.

Lucrarea „Metodă nouă de scriere și cetire pentru usul clasei I primară" a fost aprobată de Ministerul Instrucțiunei Publice și Cultelor și adoptată drept „carte didactică" în septembrie 1868, iar prima ediție a cărții a fost tipărită în „4.000 de exemplare cu spesele Societăței învețeturei poporului Românu din districtul și comuna Iașii", având apoi multe ediții succesive.

În biblioteca Arhivelor Naționale ale României se păstrează un exemplar din ediția a șaptesprezecea, din anul 1883, se arată în textul postat, cu mențiunea că textele literare din cuprinsul manualu-

lui îi aparțin lui Ion Creangă, fiind primele publicate înainte de binecunoscutele sale povestiri sau a minunatelor „Amintiri din copilărie".

„De asemenea, în fondul Ministerul Instrucțiunii Publice și Cultelor se păstrează corespondența dintre autorii cărții didactice și minister din perioada iunie-septembrie 1868, când aprobarea manualului a fost supusă votului Consiliului permanent de instrucțiune publică, notează sursa citată. (facebook.com/Arhivele.Nationale.ale.Romaniei/?locale=ro-RO) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu