Coaliție anti-UDMR în Târgu Mureș: PSD, PNL, AUR Și POL la aceeași masă

Distribuie pe:

Mare întâlnire între reprezentanții PSD, PNL, AUR și POL din Târgu Mureș. Unii lideri și alții, aflați doar în preajma liderilor, s-au adunat la masa unui restaurant cu specific italian, cunoscut și apreciat în oraș. La întâlnire au participat Claudiu Maior (PSD), Alexandru Gyorgy (PNL), Cristian Vântu și Mircea Istrate (AUR), precum și Radu Bălaș și Dan Mașca (POL). Deși, inițial, întâlnirea, care se voia mai discretă, a fost făcută publică prin câteva fotografii „scăpate" pe surse, ieri, liderii POL și AUR au ieșit public pentru a vorbi despre discuțiile care au avut loc.

Cristian Vântu, președintele AUR Târgu Mureș, a scris pe pagina sa de Facebook că întâlnirea reprezintă „un prim pas important pentru o nouă majoritate în Consiliul Local. AUR face ce a promis: punem capăt stăpânirii UDMR în Târgu Mureș". Într-o discuție avută ieri cu liderul AUR Târgu Mureș, acesta mi-a lăsat impresia că este foarte determinat să continue aceste întâlniri și să găsească soluții pentru a diminua influența UDMR, asumându-și un rol activ în această construcție politică.

Am discutat și cu liderul POL, Dan Mașca, acesta spunând că a fost o întâlnire cât se poate de transparentă și subliniind că este deschis să participe la discuții cu toate forțele politice din Consiliul Local, fără însă să renunțe la principiile sale, cum ar fi eliminarea dublei măsuri în finanțarea sportului sau a culturii. Ieri, Dan Mașca a scris pe pagina sa de Facebook că „după o primă discuție avută pentru prima dată în viața mea cu președintele UDMR Mureș, ales local în viitorul CL Tg. Mureș, am avut aseară o primă discuție față în față cu reprezentanții PSD, PNL și AUR, care vor avea 11 aleși locali din cei 23 din CL Tg. Mureș. S-a discutat doar de principiu despre stabilirea unui număr de proiecte, care să facă parte din programul de guvernare local. Normal că PSD și PNL ar dori ca Claudiu Maior și Alexandru Gyorgy să obțină funcția de viceprimar. Noi, de la POL Târgu Mureș, credem că merită să fie oferit un post de viceprimar și POL-ului, iar condițiile privind eliminarea dublei măsuri din guvernarea locală sunt nenegociabile. Discuțiile și negocierile vor continua". La finalul postării pe Facebook, Dan Mașca și-a întrebat alegătorii cu cine ar face majoritate și de ce.

Sursele noastre de încredere au confirmat faptul că toți cei prezenți la întâlnirea din restaurantul italian, inclusiv cei care nu au funcții de conducere în partidele lor, au avut mandat pentru a discuta în vederea formării unei coaliții politice.

Un simplu calcul aritmetic arată că, în viitorul Consiliu Local, ales pe 9 iunie, vor fi 23 de consilieri, dintre care UDMR va avea 10, PSD - 6, PNL - 3, AUR - 2 și POL - 2. Pentru ca UDMR să obțină majoritatea necesară viceprimarului, mai are nevoie de două voturi. Teoretic, acestea ar putea veni de la PSD sau PNL, viitorii parteneri de guvernare la nivel central, având în vedere că această coaliție va conduce România pentru următorii patru ani. Cu toate acestea, relațiile dintre UDMR și PNL s-au răcit complet, așa că este puțin probabil ca cele două formațiuni să colaboreze în următorul mandat. Liberalii au avut un viceprimar, însă au criticat în termeni foarte duri primarul și echipa sa, sperând într-un rezultat bun la alegerile locale. Un gest ipocrit atâta timp cât cuțitul și pâinea au fost și în mâna lor. Liberalii au stat la cutie după 9 iunie, când în Târgu Mureș au obținut un scor rușinos.

PSD, în schimb, a stat pe margine timp de patru ani, observând cum UDMR și PNL s-au ciocnit constant. Pe 9 iunie, PSD a obținut șase mandate de consilieri locali, cel mai mare scor din istoria social-democraților în Târgu Mureș. Acest succes s-a datorat aducerii lui Claudiu Maior în echipă, la inițiativa conducerii PSD Târgu Mureș. Acum, Claudiu Maior revendică, în numele PSD, un post de viceprimar. Greu de crezut că va obține acest mandat, conform surselor noastre, deoarece actualul primar, dar și liderii locali ai UDMR nu îl doresc pe Maior în executiv, motivând că acesta ar fi fost autorul mai multor plângeri penale împotriva edilului.

Alexandru Gyorgy, de asemenea, speră să păstreze această funcție, conștient de pierderile pe care le-ar suferi dacă nu o obține. Recent, și Dan Mașca și-ar dori o astfel de funcție, motiv pentru care acum se așază la aceeași masă cu reprezentanții UDMR, pe de o parte, sau PSD și PNL pe de altă parte, partide pe care le-a criticat și etichetat ca fiind monopoliste.

În schimb, cei de la AUR nu vizează postul de viceprimar. Par a fi cei mai sinceri parteneri ai acestei posibile coaliții, având scopul declarat de a plasa UDMR în opoziție în Consiliul Local.

Având în vedere istoria politică locală, nu cred că această inițiativă se va concretiza. Chiar dacă ideea AUR de a forma o coaliție care să rupă monopolul UDMR este justificată și importantă, există câteva motive pentru care inițiativa ar putea eșua. În primul rând, există deja trei candidați (Maior, Gyorgy și Mașca) care se luptă pentru două funcții de viceprimar, și asta doar dacă primarul va iniția un proiect de hotărâre în acest sens. În al doilea rând, tradițional, în județul Mureș, PSD și PNL preferă să guverneze local alături de UDMR, iar spre sfârșitul anului ar putea primi o directivă în acest sens de la București. În al treilea rând, nu s-a vorbit nimic despre negocierile la Consiliul Județean Mureș pentru posturile de vicepreședinți. Și întotdeauna negocierile se fac la pachet: Târgu Mureșul și județul.

Rămâne de văzut cum vor evolua aceste întâlniri, care sunt doar la început. Eu cred că vor eșua, din motivele enumerate mai sus. Dar dacă cei patru actori politici mă vor contrazice și vor reuși să plaseze UDMR în opoziție, îi voi felicita în mod public.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu