„Drumul Urșilor", o nouă atracție turistică pe Valea Gurghiului

Distribuie pe:

Recent, a fost inaugurată o nouă atracție turistică inedită pe Valea Gurghiului: Drumul Urșilor. Este vorba despre un traseu tematic de 25 de km, care înconjoară satul Orșova (comuna Gurghiu), atingând toate zonele de interes și punând în valoare natura, legendele și oamenii locului. Circuitul este împărțit în șapte zone tematice, fiecare cu propriile caracteristici și experiențe, potrivite pentru fiecare drumeț. Proiectul Drumul Urșilor aparține Asociației „Rucsacul cu Povestiri", bucurându-se de susținerea voluntarilor, a comunității, precum și a Primăriei și Consiliului local Gurghiu.

Pe 14 septembrie, a fost montată prima bornă de pe Drumul Urșilor, urmând ca inițiatorii să instaleze alte 24 de astfel de borne. Anul trecut, s-au împlinit 570 de ani de la prima atestare documentară a satului (1453), sub numele de Urșua. „De atunci și până acum, timpul și schimbul de generații au dus la dispariția multor povești și legende. Totodată, locuri extraordinare, pline de diversitate, rămân neexplorate, abandonate sau chiar vandalizate și umplute cu deșeuri. Toate aceste obiective ale satului le-am cuprins într-un circuit. Cu o lungime de 25 de kilometri, Drumul Urșilor va înconjura satul Orșova și va atinge toate obiectivele principale ale acestuia. Pe lângă peisajele de vis de care drumeții vor avea parte pe traseu, istoria, legendele și poveștile localnicilor vor fi descoperite prin intermediul codurilor QR", au declarat reprezentanții Asociației „Rucsacul cu Povestiri".

Date tehnice despre traseu:

• Lungime: 25-50 km

• Diferență de nivel: +550 m

• Structură: 6 porțiuni tematice + 2 variante alternative

• Dificultate: În funcție de varianta aleasă, traseul poate fi de dificultate ușoară, medie sau mare.

• Durată: Între 5 și 10 ore sau două zile, în funcție de varianta aleasă.

• Perioadă recomandată: Traseul este recomandat între 1 aprilie și 1 decembrie, cu intrarea pe traseu înainte de ora 08:00.

• Zone critice: Porțiuni de asfalt, porțiuni din pădure, urcări/coborâri de pe stâncă, marginea stâncii.

• Peisaj: Diversificat, traversând dealuri, păduri, pășuni, poieni, zone stâncoase, drumuri de țară, uneori pietruite sau asfaltate.

• Obiective: Dealul Sărat-Slatini, Formațiunea Rotundă, Râpele Arheologice, Izvoarele Sărate, Intrarea în Sat, Măgura, Biserica Ortodoxă, Poiana cu Stejari, Poligonul Fan Arm, Poiana Mănăstirii, Masa lui Ceaușescu, Troița și Toaca, Piatra Orșovei, Via Transilvanica, La Stână, Căpârna, Ulița Copilăriei.

Descrierea celor șapte porțiuni ale traseului:

• Drumul Sării: Această porțiune traversează zona tainică a Dealului Sărat - Slatini, unde pot fi admirate depunerile de sare și plantele specifice zonei. În plus, zona ascunde o istorie plină de mister.

• Colinele Satului: Aici pot fi admirate terenurile lucrate cu dragoste și măiestrie de localnici. În timpul traversării pășunii, drumeții pot întâlni turme de oi, însoțite de ciobani dornici să povestească.

• Drumul lui Popa Ursu: Această porțiune comemorativă reconstituie drumul parcurs desculț de Popa Ursu până la Reghin. Pe parcurs, pot fi admirate gospodăriile pline de viață și terenurile agricole ale localnicilor.

• Poteca Sălbatică: Traseul își croiește drum prin păduri sălbatice, adăugând o notă de aventură. Piatra Orșovei oferă o panoramă spectaculoasă și povești despre uriașii care ar fi trăit în zonă.

• Drumul spre Apus: Drumeții pot admira apusul care se lasă peste crestele Munților Gurghiului.

• Ulița Copilăriei: Aceasta este ultima și cea mai ușoară porțiune a traseului. După o zi de eforturi remarcabile, oferă un moment de răgaz și ocazia de a conștientiza importanța conservării naturii și istoriei rurale.

• Via Ursae: O variantă tematică alternativă inspirată de Via Transilvanica, oferind drumeților posibilitatea de a extinde aventura pe două zile, cu ocazia de a experimenta viața nocturnă la stână.

Inițiatorii acestui traseu, care completează oferta turistică a Văii Gurghiului (cunoscută și sub numele de Valea Regilor), afirmă că: „Scopul asociației Rucsacul cu Povestiri este evidențierea frumosului-simplu din România și punerea în valoare a bogățiilor țării. Promovând ideea creștină și specificul autentic românesc, ne-am propus să-i facem pe oameni să uite pentru câteva clipe de probleme, totodată făcându-i să conștientizeze adevărata valoare a vieții. Folosindu-ne de toate resursele care ne vor fi puse la dispoziție, vom readuce zâmbetul pe fețele persoanelor nevoiașe, vom oferi tinerilor modele de calitate, noi perspective despre viață, dar și aventuri de neuitat prin întreaga țară. Prin activitățile pe care le vom desfășura, vom crea amintiri, experiențe, aventuri și povești perfecte pentru a fi strânse într-un rucsac al povestirilor, pentru a fi păstrate și transmise mai departe!". (A.R.)

Andrei Roman

Lasă un comentariu