Ce lucrări mai trebuie efectuate pentru ca pe Câmpia mureșeană să curgă apa la robinet? Deocamdată este apă în bazine și curge pe magistrală

Distribuie pe:

Deși apa pe Câmpia mureșeană a fost introdusă, magistrala Luduș - Miheșu de Câmpie, care deservește toate cele 25 de localități, funcționează, iar bazinele de apă sunt pline ochi, în curțile și casele oamenilor încă nu a ajuns apa. Mai este nevoie de o serie de lucrări, în principal de racorduri, pentru ca acest lucru să se întâmple.

Pentru a vedea care este situația la zi, am solicitat o serie de informații de la deputata social-democrată Dumitrița Gliga, care, alături de primarii din zonă și directorul Aqua Invest Mureș, ing. Ovidiu Dancu, au făcut posibil ca acest proiect să fie finanțat și implementat.

„Adevărul este că în prezent este apă în noile bazine și curge apă pe magistrala de pe Câmpie. Așadar, etapa importantă, a cărei finanțare s-ar fi pierdut dacă nu era realizată până la 31 decembrie 2023, a fost finalizată", ne-a declarat Dumitrița Gliga.

Ea ne-a oferit o serie de detalii tehnice privind lucrările care trebuie realizate în fiecare comună și care este situația actuală:

Comuna Sânger: construcția Gospodăriei de apă 2 - finalizată 90%; urmează legăturile hidraulice; construirea Gospodăriei de apă 3 - finalizată; trebuie realizate instalațiile hidraulice; legătura cu magistrala este realizată.

Comuna Tăureni: stația de clorinare finalizată; de realizat legătura între magistrala de apă și gospodăria de apă; de realizat legăturile tehnologice la stația de clorinare și conducta nouă.

Comuna Zau de Câmpie: de obținut autorizația de construire pentru traseul alternativ (traseul din proiect a fost schimbat); stația de pompare - executată; gospodăria de apă - executată.

Comuna Miheșu de Câmpie: gospodăria de apă - finalizată; stația de pompare - de montat pompe; de realizat instalația hidraulică; de realizat 14 branșamente individuale.

Comuna Șăulia: gospodăria de apă - realizată; urmează realizarea legăturilor între sistemul vechi și cel nou.

Comuna Grebenișu de Câmpie: de echipat cele două stații de pompare, deja realizate.

În fiecare comună sunt realizate stații de clorinare, iar după finalizarea tuturor lucrărilor enumerate mai sus, sistemul va trebui dezinfectat.

Din punct de vedere al construcțiilor, toate lucrările vor fi realizate până la sfârșitul lunii octombrie.

Din punct de vedere al operării, unul dintre indicatorii proiectului este furnizarea apei la branșamentele individuale. Pentru aceasta, trebuie preluate rețelele interioare ale comunelor, care trebuie să respecte condițiile de preluare.

„10.000 de locuitori de pe Câmpia mureșeană, din 25 de localități, vor avea astfel apă potabilă suficientă, fără întreruperi, inclusiv vara, datorită magistralei finalizate la timp, după realizarea conexiunilor interne", a mai declarat pentru cotidianul nostru Dumitrița Gliga.

Aducțiunea Luduș - Grebenișu de Câmpie a fost finanțată prin POIM, valoarea acesteia fiind de 38.500.000 lei fără TVA.

Andrei Roman

Lasă un comentariu