EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Roxana Mînzatu, candidata României, va fi vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, a anunțat Ursula von der Leyen

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competență și pregătire în noua Comisie Europeană, a anunțat marți, la Bruxelles, președinta executivului european, Ursula von der Leyen.

„Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră", a declarat Ursula von der Leyen.

Politiciana germană a anunțat că noua Comisie va fi mai suplă, cu posturi interconectate și nu va mai avea posturi de vicepreședinți simpli, ci șase vicepreședinți executivi.

În ceea ce privește paritatea de gen, o temă dragă Ursulei von der Leyen, ea a transmis că din noua echipă vor face parte 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din Colegiul Comisarilor.

Von der Leyen, care dorea să obțină paritatea în această echipă de 27 de comisari, a explicat că propunerile inițiale din statele membre au dat o pondere de 22% a femeilor. „A fost complet inacceptabil", a subliniat ea, recunoscând în același timp că, în ciuda progreselor înregistrate în cursa de acasă, mai era „încă multă muncă de făcut".

Zelenski își pregătește vizita în SUA, axată pe „planul de victorie" împotriva Rusiei, și va susține un discurs la ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își pregătește o vizită în SUA, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său american Joe Biden pentru a-i prezenta un așa-numit „plan de victorie" și pentru a-i cere din nou permisiunea de atac asupra unor ținte pe teritoriul rus cu rachete americane cu rază lungă de acțiune.

Datele acestei vizite nu au fost anunțate, dar potrivit RBC-Ucraina președintele ucrainean va susține pe 25 septembrie un discurs în fața Adunării Generale a ONU, la o zi după ce și Biden își va susține discursul în ziua inaugurală a sesiunii acestei adunări.

Nu au fost anunțate public nici detalii ale „planului de victorie" gândit de Zelenski și pe care acesta îl va prezenta de asemenea celor doi posibili succesori ai lui Biden, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump. Planul ar consta într-un „set de soluții interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a aduce acest război pe calea păcii", a spus Zelenski, care și-a denumit inițiativa de asemenea ca planul „4+1".

Astfel, primul punct are în vedere stabilirea rolului Ucrainei în arhitectura de securitate globală, al doilea este un pachet de măsuri care vor căuta să forțeze Rusia să încheie războiul prin negocieri, al treilea reprezintă componenta de sprijin economic pentru Ucraina, iar punctul suplimentar privește perioada postbelică.

Zelenski dorește să-și susțină acest plan cu argumentul a ceea ce consideră a fi succesul ofensivei lansate de armata sa pe 6 august în provincia rusă de graniță Kursk. Trupele ucrainene au pătruns acolo câteva zeci de kilometri în interiorul teritoriului rus și au ocupat circa o sută de localități. Armata rusă a trimis între timp întăriri și a stabilizat acest nou front, unde a lansat săptămâna trecută o contraofensivă în care susține că a recuperat până luni 12 localități.

Rusia: Două nave chineze au sosit la Vladivostok pentru manevre comune

Două nave chineze au sosit la Vladivostok, în Extremul Orient rus, pentru manevre comune cu Rusia, a anunțat marți Ministerul de Externe de la Moscova, eveniment ce marchează un nou demers de apropiere între Moscova și Beijing.

„Din 16 până în 20 septembrie, două nave de pază de coastă chineză (...) se află la Vladivostok" la invitația grănicerilor ruși, a indicat reprezentanța locală a ministerului într-un comunicat de presă.

Navele vor participa la manevre ruso-chineze și vor efectua patrule comune, potrivit aceleiași surse.

„Ceremonia oficială de întâmpinare a avut loc pe 17 septembrie", se adaugă în comunicat, însoțit de fotografii în care o femeie îmbrăcată în costum tradițional rusesc oferă pâine și sare marinarilor chinezi în portul Vladivostok, potrivit unei tradiții străvechi.

China se prezintă drept un actor neutru în acest conflict și dă asigurări că nu livrează arme niciunei părți. Statele Unite și europenii acuză însă cu regularitate Beijingul că oferă Rusiei, vizată de numeroase sancțiuni occidentale, un sprijin economic crucial.

În această lună, nave de război chineze au participat la manevre comune cu Rusia în nordul Mării Japoniei, ca parte a exercițiilor navale rusești pe scară largă denumite „Okean-2024", organizate de Rusia în oceanele Pacific și Atlantic, precum și în mările Mediterană, Caspică și Baltică.

Ministrul de externe german anunță de la Chișinău un sprijin suplimentar de 100 milioane de euro pentru Ucraina

Germania va acorda un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă, având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, a anunțat marți șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite la Chișinău, în cadrul căreia a subliniat necesitatea „stabilizării" în continuare a Republicii Moldova, potrivit DPA și Reuters.

Rusia planifică din nou un „război al iernii cu scopul de a face viața oamenilor din Ucraina cât mai îngrozitoare posibil", a declarat Baerbock, care participă la conferința Platforma de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța.

Donald Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a dat vina pe atacurile venite din partea președintelui Joe Biden și a opozantei democrate în cursa electorală pentru Casa Albă, vicepreședinta Kamala Harris, pentru presupusa tentativă de asasinat care l-a vizat și în care suspectul a fost arestat fără să fi deschis focul.

Campania electorală americană continuă sub semnul violenței, la doar două luni după o primă tentativă de asasinat care l-a vizat pe candidatul republican la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Suspectul „a aderat la discursul lui Biden și Harris și a acționat în consecință", a declarat Donald Trump pentru Fox News, repetând acuzațiile pe care le exprimase deja după tentativa de asasinat din 13 iulie, din care a scăpat cu viață.

„Din cauza acestui discurs al stângii comuniste, gloanțele zboară și situația se va înrăutăți", a acuzat Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social.

„Întotdeauna am condamnat violența politică. O voi condamna mereu", a reacționat președintele Joe Biden, cerând ca disputele dintre americani să fie rezolvate „pașnic la urne, nu sub amenințarea unei arme".

Duminică, în timp ce Donald Trump juca golf la West Palm Beach, Florida, un bărbat suspect a fost depistat de un agent al Secret Service, care a observat că era înarmat.

„Suspectul, care nu îl avea în vizor pe fostul președinte, a luat-o la fugă. Nu a tras", a dat asigurări luni directorul interimar al acestui serviciu responsabil cu protecția personalităților politice americane de rang înalt, Ronald Rowe.

Potrivit concluziilor la care s-a ajuns după urmărirea poziției geografice a telefonului mobil păstrată în memorie, bărbatul ar fi petrecut aproape 12 ore în zona clubului de golf al lui Donald Trump, înainte de a fi depistat.

Prezentat luni în fața unui judecător, Ryan Wesley Routh, un american proucrainean în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de deținere ilegală a unei arme ca urmare a cazierului său și a faptului că se afla în posesia unei arme cu un număr de serie șters, pentru care este pasibil de pedepse maxime de 15 ani, respectiv cinci ani de închisoare.

Organizația Medici fără Frontiere, forțată să-și suspende operațiunile în Rusia

Organizația umanitară internațională Medici fără Frontiere (MSF) a fost forțată să-și suspende operațiunile în Rusia, relatează marți dpa.

MSF și-a suspendat activitățile în Rusia după ce biroul său a fost înlăturat din registrul organizațiilor neguvernamentale, a anunțat grupul într-un comunicat publicat luni. Organizația umanitară a fost informată despre decizia guvernului rus printr-o scrisoare în luna august.

MSF a condus recent proiecte de sprijinire a pacienților cu tuberculoză și HIV în orașele Moscova, Sankt Petersburg, precum și în regiunile Cecenia, Ingușetia, Daghestan și Arhangelsk.

După lansarea invaziei ruse în Ucraina în 2022, MSF a oferit, de asemenea, sprijin pentru mii de refugiați ucraineni în regiunile de graniță Belgorod, Voronej și Rostov.

MSF, care are sediul în Elveția și oferă asistență medicală de urgență în întreaga lume, desfășoară activități în Rusia din 1992 și are 44 de angajați în țară.

Autoritățile ruse iau tot mai multe măsuri împotriva ONG-urile occidentale, pe care le consideră „agenți străini". Moscova nu a oferit motive pentru expulzarea MSF.

Organizația umanitară este activă în zonele de criză și de război din întreaga lume din 1971. ( Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu