La UMFST „George Emil Palade" din Târgu Mureș - Noutăți în zona învățământului medico-militar

Distribuie pe:

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat, luni, că UMFST are în premieră studenți în anul I la programul de asistență medicală generală militară:

„Începem anul universitar cu noutăți în zona învățământului medico-militar, pentru că, pentru prima dată, aveam toată categorie de studenți, de asistență medicală generală militară, dar avem, începând cu acest an, și studenți medici militari, care vor deveni medici ai Serviciului Român de Informații", a afirmat rectorul UMFST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, citat de Agerpres.

Comandantul Institutului Medico-Militar, colonel medic conf. univ. dr. Mihail-Silviu Tudosie, a precizat că din cele 30 de locuri de asistent medical militar au fost ocupate 24: „În noul an universitar 2024-2025, medicina militară s-a îmbunătățit, pentru că Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș a introdus locurile de pregătire pentru asistenți medicali generaliști, în care vor fi pregătiți viitorii asistenți medicali, viitorii directori de îngrijiri medicale și care vor deveni subofițeri ai Armatei Române, cu pregătire în domeniul medical. Aceste cadre vor avea pregătire de nivel înalt academic, pentru că vor fi cu studii de licență de 4 ani. Ulterior, Armata va beneficia de nivelul lor de pregătire și, evident, de activitatea prestată în sistemul militar de apărare. Au fost 30 de locuri la asistenții medicali au intrat până în momentul de față 24. Au rămas șase locuri libere. Am avut 45 de locuri pentru ofițerii medici, care au fost ocupate integral și din acest punct de vedere ne așteptăm ca pe viitor lucrurile să meargă înainte și din ce în ce mai bine".

Comandantul Institutului Medico-Militar a arătat că deși există un interes crescut pentru medicina militară, numărul celor care reușesc să treacă de preselecție este mai redus, ca urmare a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească fiecare candidat: „Aș putea să vă spun că atractivitatea pentru haina militară și pentru profesia de medic militar este foarte mare. Pentru a accede însă în sistemul medico-militar sunt niște probe de selecție și recrutare care se dau în prealabil. Adresabilitatea fiind foarte mare, nu toți reușesc să treacă aceste probe. De aceea, la un moment dat, după o riguroasă selecție, pe care nu o face institutul medico-militar, ci o fac alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale, candidații care au trecut probele respective ajung să intre în concursul final de admitere, dar atractivitatea este foarte mare și adresabilitate la fel de mare".

Ileana Sandu

Lasă un comentariu