Guvernul a modificat condițiile de transmitere cu titlu gratuit a unor bunuri

Distribuie pe:

Printr-o hotărâre adoptată în cadrul ședinței din această săptămână, Guvernul a modificat condițiile privind valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului și transmiterea cu titlu gratuit a acestora către persoane fizice sau juridice.

Este vorba despre autovehicule, ambulanțe sanitare, ambarcațiuni sau motoare, acestea putând fi transmise cu titlu gratuit creșelor, grădinițelor, centrelor de plasament și centrelor de primire a copilului, căminelor de bătrâni, cantinelor pentru săraci, azilurilor, spitalelor, școlilor, bibliotecilor, instituțiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societății Naționale de Cruce Roșie din România, organizațiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor naturale.

Din noul act normativ sunt eliminate unele prevederi referitoare la expertizarea tehnică a autovehiculelor și ambulanțelor sanitare, fiind introduse anumite condiții privind vechimea sau norme de poluare. Expertizarea tehnică a acestor bunuri a fost eliminată întrucât îngreuna procesul de atribuire și presupunea costuri suplimentare pentru cei care preluau bunurile.

O entitate eligibilă va putea beneficia de o singură atribuire cu titlu gratuit de bunuri pe parcursul unui an calendaristic.

Potrivit normativului adoptat, pot fi transmise cu titlu gratuit autovehicule și ambulanțe sanitare (cu dotările aferente) care sunt înmatriculate în România, nu figurează cu alerte de furt sau interdicții în bazele de date naționale și internaționale și sunt încadrate în norma de poluare de minim EURO 4.

De asemenea, pot fi transmise cu titlu gratuit ambarcațiuni care sunt înmatriculate în registrele naționale și internaționale conform legislației în vigoare și dețin documentele necesare pentru a naviga, iar vechimea, calculată ca diferență între data evaluării și data fabricației, să nu depășească durata medie normală de funcționare prevăzută de actele normative în vigoare.

Repartizarea acestor bunuri se va face de către o comisie interministerială care va funcționa pe lângă Secretariatul General al Guvernului.

“Cadastrul apelor” ne va feri de inundații…

În aceeași ședință, Guvernul a aprobat Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor de investiții aferente proiectului ,,Realizarea cadastrului apelor”, un proiect prin care vor fi delimitate albiile minore ale cursurilor de apă la nivel național, în vederea limitării efectelor meteorologice cu impact negativ puternic asupra populației și mediului înconjurător.

S-a avut în vedere creșterea frecvenței inundațiilor, în ultimii ani, pe fondul schimbările climatice, coroborate cu activitatea umană mai intensă, respectiv defrișări masive și urbanizare.

În Nota de fundamentare se arată că, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2018, România este una dintre țările cele mai predispuse la inundații din Europa, cu pagube semnificative produse de aceste fenomene, care au loc de mai multe ori în decursul unui deceniu. Peste un milion de hectare de teren sunt expuse inundațiilor, aproape un milion de români trăiesc în zone cu risc mare de inundații și peste 900 de comunități din țară sunt situate în zone cu risc ridicat. Inundațiile aduc, în medie, anual, un prejudiciu de 140 de milioane de euro pentru economie.

Obiectivul acestei investiții este de a delimita rapid albiile minore ale cursurilor de apă, utilizând tehnici de interpretare și prelucrare semiautomată a informațiilor satelitare disponibile la nivel mondial și european, pentru aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apă cadastrate.

În acest sens, va fi achiziționat un serviciu de digitalizare unitar la nivel național, care va fi pus la dispoziția instituțiilor statului, iar colectarea sistematică a datelor satelitare cu caracter gratuit sau cu costuri minimale va permite identificare zonelor de mobilitate a albiilor - eroziuni și depuneri, care pot pune în pericol lucrările hidrotehnice existente sau alte obiective socio-economice.

Valoarea totală a investiției, finanțată prin PNRR, este de 177,786 milioane de lei, iar durata de execuție a proiectului va fi de 16 luni.

Fonduri suplimentare pentru Ministerul Culturii

Bugetul Ministerului Culturii primește o alocare suplimentară de peste 36,8 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Banii sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor curente - 30 milioane lei, pentru plata indemnizațiilor de merit și punerea în executare a unei sentințe civile - peste 1,06 milioane lei, precum și pentru finanțarea unor reviste și proiecte culturale - peste 5,8 milioane lei.

Grupaj de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu