Nivelul scăzut al Dunării scoate la iveală nave scufundate în Al Doilea Război Mondial

Distribuie pe:

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieșit la iveală în apropierea orașului-port Prahovo din Serbia, după seceta din iulie și august, care a dus la scăderea nivelului fluviului, transmite Reuters.

Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieșit, de asemenea, la iveală în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul Dunării era de numai 1,5 metri, marți, ca urmare a valurilor de caniculă și a secetei persistente din iulie și august.

 Navele descoperite în Prahovo se numără printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunării de flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste în 1944, în timpul retragerii din fața forțelor sovietice care înaintau, distrugând navele. Epavele pot îngreuna traficul fluvial în perioadele în care nivelul apei este scăzut.

Răspândite de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turete, punți de comandă, catarge rupte și carene strâmbe, în timp ce altele se află în mare parte cufundate în bancurile de nisip.

Nivelul Dunării a ajuns marți la 1,17 metri în Budapesta, ceea ce se apropie de un minim istoric de aproximativ 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundațiilor, nivelul Dunării crește mult peste șase metri.

“Europa de Est se confruntă cu condiții secetoase critice, care afectează culturile și vegetația”, a indicat serviciul european pentru climă Copernicus pe site-ul său, în ultimul său raport privind seceta, publicat la începutul lunii.

Mult așteptatele precipitații care au început luni ar putea conduce la creșterea nivelului Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs, până la sfârșitul săptămânii, apele fluviului putând acoperi din nou epavele.

Nivelul celui mai lung fluviu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varșovia. Nivelul apei a fost atât de scăzut încât un elan a fost filmat în timp ce traversa cursul de apă, într-o secțiune a acestuia din mediul rural.

Lasă un comentariu