Primărița din Deda, plasată sub control judiciar

Distribuie pe:

Tribunalul Mureș a respins, miercuri seara, propunerea de arestare preventivă formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Târgu Mureș în cazul celor trei inculpați, între care și primarul comunei Deda, Lucreția Cadar, pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, instanța dispunând măsura preventivă a controlului.

“În temeiul art.227 alin.1 Cod Procedură Penală, rap. la art.223 alin.2 Cod Procedură Penală si art.202 alin.4 lit. e) Cod Procedură Penală respinge ca neîntemeiată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Tg-Mureș de luare a măsurii arestării preventive față de inculpații CL, CCV și LMP”, se arată pe portalul Tribunalului Mureș.

Măsura preventivă a controlului a fost stabilită la 60 de zile, fiindu-le impuse celor trei inculpați o serie de obligații.

Decizia Tribunalului Mureș poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au anunțat, miercuri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 septembrie, față de Lucreția Cadar, primar al comunei Deda, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (patru infracțiuni).

De asemenea, au fost reținute și alte două persoane, C.C.V., manager de proiect și L.M.P. pentru săvârșirea mai multor infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau

incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și complicitate la aceeași infracțiune.

“În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2018, în cadrul Programului Operațional Capital Uman, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar pentru mai multe proiecte. Proiectele vizau incluziunea socială și combaterea sărăciei și au presupus furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea unui număr de 20 de persoane întreprinzătoare în a dezvolta și gestiona noi afaceri competitive. După finalizarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de DNA.

În perioada 2021-2023, a susținut DNA, în calitate de primar, inculpata Cadar Lucreția, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate, care îndeplineau condițiile din proiect, să figureze ca și administratori ai unor societăți comerciale, astfel încât acestea să primească, prin intermediul Primăriei comunei Deda, ajutoarele financiare din fonduri europene prevăzute în respectivele proiecte. Cu aceste fonduri au fost achiziționate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice pe raza comunei.

Totodată, Lucreția Cadar, în calitate de reprezentat legal al Primăriei comunei Deda, beneficiara contractului de finanțare, ar fi semnat cererile de acordare a subvenției, cererile de plată și de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziționarea utilajelor auto și ATV-urilor, deși ar fi știut că acestea sunt nereale. Valoarea totală a prejudiciilor reținute în dosar se ridică la aproximativ 484.000 de lei, a mai evidențiat sursa citată.

Lasă un comentariu