MapN: Spațiul aerian al României este bine apărat

Distribuie pe:

Purtătorul de cuvânt al MApN, general de brigadă Constantin Spînu, a declarat miercuri că se poate interveni în cazul un atac ostil împotriva României cu legislația în vigoare, dar sunt necesare “adaptări legislative” pentru a clarifica “situațiile particulare” pe care Legea 257/2001 nu le putea prevede, pentru că în acea perioadă nu exista pericolul dronelor.

“Vreau să transmit un mesaj de siguranță. Spațiul aerian al României este bine apărat. Faptul că nu s-a doborât drona, că nu s-a doborât nici în Polonia, nici în Letonia, reprezintă un risc, dar o vulnerabilitate nu a fost. La acel moment în aer au fost două avioane F16 care au supravegheat în permanență situația. Procedurile de acțiune sunt aceleași în tot spațiul aerian al NATO. Nu putem spune că am fost spectatori. Se intervine după un set de măsuri care se iau gradual în mod unitar în tot spațiul aerian al NATO. În acel moment am fost în legătură permanentă și cu autoritățile NATO. Spațiul aerian al României este gestionat, în mod integrat, la nivel aliat. Cele două avioane F16 ale forțelor aeriene române erau în serviciu de luptă, sub autoritate NATO. Au fost în aer aproape două ore, astfel că ar fi putut să intervină în situația în care drona ar fi reprezentat un pericol pentru teritoriul național”, a explicat Spînu după întâlnirea reprezentanților MApN cu membrii Comisiei de Apărare din Senat.

Legislația României, ca și legislația celorlalte state NATO, “are prevăzuți pași procedurali prin care se poate acționa împotriva aeronavelor care utilizează spațiul aerian al României în mod ilegal”.

Lasă un comentariu