Pe Platoul Fâncel din Ibănești, în premieră națională - Colecție de modă inspirată din arhitectura satului românesc

Distribuie pe:

O colecție de modă inedită, realizată din bumbac, in, lână, cânepă și piele de către designerul Irina Silaghi, a fost prezentată la finele săptămânii trecute, în premieră națională, la cea de-a doua ediție a Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale, desfășurată pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești.

„E o colecție ușor diferită față de colecțiile tradiționale de fashion, colecțiile de modă. În primul rând, pentru că materialele folosite sunt în mare parte cânepă, dar și bumbac, in, lână și piele. De data asta am introdus și lemn, fuior de cânepă, materiale pe care le găsim mai aproape de sufletul nostru, mai aproape de natură. Și cred că e momentul să ne reîntoarcem la ceea ce știam, dar probabil că am uitat. Această colecție este prezentată în premieră, este o colecție inspirată din arhitectura satului românesc. Dacă o luăm așa, piesă cu piesă, în fiecare se regăsesc elemente precum rombul, funia, luna, soarele, stele, simboluri de care am putea vorbi extraordinar de mult și care de fapt sunt foarte importante pentru noi, pentru cultură, tradiție", a declarat pentru Agerpres (sursă și foto) Irina Silaghi, la finalul paradei.

Creatoarea de modă a arătat că materialele folosite la realizarea vestimentației prezentate, vineri, la Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale, păstrează foarte bine temperatura corpului, atât vara, cât și iarna:

„De la cânepă putem folosi tot: rădăcină, tulpină, fuiorul care îmbracă tulpina lemnoasă a cânepii, inflorescența, sămânța, absolut tot. Cânepa, în funcție de prelucrările care i se aplică, poate fi mai aspră sau mai moale (...). E foarte important ca tot ce intră în contact cu pielea noastră să fie materiale naturale. Am ales ca astăzi toată lumea să defileze desculț, nu am vrut tocuri - nici nu puteam să asociez materialul folosit la rochii din cânepă cu tocurile. Întoarcerea la natură, la origini, pentru noi este foarte importantă".

Între cele 21 de modele care au prezentat articolele vestimentare din colecția Irinei Silaghi s-a regăsit și Miss Univers România 2021, Carmina Cotfas, coordonatoarea agenției Olympia Models Romania.

„Am avut 20 de modele plus eu, adică 21, și a fost un efort extraordinar de mare pregătirea pentru acest eveniment. Pentru că în momentul în care ai un grup atât de mare de persoane dorești ca fiecare detaliu să iasă perfect și sunt foarte mândră că au reușit asta. Prezentarea a fost, din punct de vedere tehnic, foarte reușită. Sper că s-a simțit emoția noastră și în public într-un mod adecvat și sper că am transmis sentimentele pe care hainele astea le transmit. Purtăm ținute făcute din in, din lână, cercei din lemn, deci totul este cât se poate de organic și de bio, în concordanță cu tema festivalului. În pregătirea modelelor insist foarte mult pe practică, pe partea tehnică de prezentări, ținută, postură și așa mai departe. În cadrul școlii mele de modeling, pot să vă spună și modelele mele, le «terorizez» aproape cu partea tehnică, pentru că pentru a fi model e foarte, foarte multă muncă în spate. Un model nu înseamnă doar o persoană frumoasă care se plimbă pe podium", a afirmat Carmina Cotfas.

Cele 21 de modele care au defilat desculțe prin iarbă susțin că vestimentația prezentată, realizată exclusiv din materiale naturale, le-a făcut să se simtă foarte atrăgătoare și sănătoase.

Fermieri și procesatori din 13 țări au participat la ediția a doua a Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale, pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, acesta fiind al doilea cel mai mare eveniment european în domeniul agriculturii ecologice, după conferința europeană bio, organizată anual de IFOAM EU.

Lasă un comentariu