Călătorește prin istoria gustului autentic al rădăcinilor locale!

Distribuie pe:

Sub acest generic, sâmbătă, 7 septembrie 2024, Ferma Țopa a fost gazda unei întâlniri organizate în cadrul proiectului „Hrană curată", menit să susțină micii producători locali pentru un viitor sustenabil.

Obiectivul general al proiectului este de a încuraja înființarea și dezvoltarea unei piețe locale și a unui lanț scurt de aprovizionare cu produse autentice: legume proaspete, produse lactate naturale, miere pură și alte delicii locale autentice din comunele Albești și Daneș din județul Mureș, comuna Alma și municipiul Mediaș din județul Sibiu.

Produsele gastronomice locale sunt aduse la consumatori direct de la producători, fără intermediari. Proiectul promovează accesul la produse locale, prin înființarea unui magazin de prezentare în municipiul Mediaș, dar și a unui magazin online, cu intenția de a facilita accesul consumatorilor la produse locale, pe o rază de maximum 50 de kilometri, în vederea reducerii impactului negativ asupra mediului, așa-numita amprentă de carbon.

Întâlnirea de sâmbătă s-a adresat atât comunității din Țopa și Albești, cât și clienților fideli ai produselor fermei, sosiți din Sighișoara, Târgu Mureș, dar și unor oaspeți speciali din Marea Britanie, Germania și Statele Unite ale Americii, aflați în vacanță în zonă.

Organizatorii au deschis evenimentul cu o scurtă prezentare a proiectului. Întreprinderea individuală Cismaș Tincuța Corina, situată în satul Țopa, comuna Albești, județul Mureș, este o fermă familială fondată în anul 2009, care combină producția vegetală, creșterea animalelor și procesarea laptelui. Ferma include un centru de procesare autorizat, unde produce diverse brânzeturi (telemea simplă și cu verdețuri, cașcaval simplu și cu chimen, brânză frământată, iaurt). Contribuind la economia rurală și la menținerea tradițiilor, ferma susține autonomia comunității. Planurile de viitor includ modernizare unității de procesare, diversificarea producției și dezvoltarea agroturismului, oferind oportunități educative pentru tineri și asigurând un viitor mai bun pentru comunitate.

Cismaș Tincuța Corina: „Ferma nu se limitează doar la producția vegetală și creșterea animalelor, ci include și un centru de procesare a laptelui, integrat în cadrul exploatației. Acest centru este autorizat pentru procesarea brânzeturilor, ceea ce asigură că produsele finale sunt obținute din laptele proaspăt, produs chiar la fermă. Anual, ferma produce diverse tipuri de brânzeturi, pe gustul chiar și al celor mai exigenți consumatori: 500 de kilograme de cașcaval cu chimen, 1.000 de kilograme de telemea simplă, 300 de kilograme de telemea cu verdețuri, 500 de kilograme de brânză fermentată… Ne propunem să extindem activitatea prin dezvoltarea unei componente de agroturism și crearea unei ferme-model, destinată copiilor și tinerilor, oferind, astfel, generațiilor viitoare posibilitatea de a învăța despre agricultură, contribuind astfel la perpetuarea tradițiilor rurale și la educarea unei noi generații de fermieri conștienți de importanța muncii lor".

Gazdele evenimentului de sâmbătă, Tincuța și Dan Cismaș, împreună cu familia lărgită, le-au oferit musafirilor o masă tradițională, de unde nu au lipsit produsele lactate și brânzeturile, legumele din solariile proprii, pâinea coaptă pe vatră (cu ajutorul lui tanti Livia), din făină de grâu tot din producție proprie, precum și o tocană ardelenească, pentru care îi mulțumim lui Lucian, care nu s-a desprins de ceaun până când și ultimul musafir a fost servit. Oaspeții s-au delectat cu lichiu, un desert tradițional delicios de pe Valea Târnavei Mari. A fost o atmosferă de bună dispoziție, cu muzică și dans. Dan Cismaș l-a „provocat" la un duet de Fecioreasca pe primul său instructor de dans, în vârstă de 67 de ani, actualmente rezident în Atlanta, și aflat printre invitați.

Oaspeții au avut ocazia de a achiziționa, din expoziția cu vânzare a fermei, produse pe care le-au degustat: murături, dulcețuri, brânzeturi, legume și zarzavaturi.

Inițiativele locale din prezentul proiect, sprijinite de AFIR, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), aduc pe masa consumatorului HRANĂ CURATĂ!

ANA ALBU

Lasă un comentariu