Resfințirea bisericii din filiala Șomoștelnic, parohia Valea Izvoarelor, protopopiatul Târgu Mureș

Distribuie pe:

Sâmbătă, 7 septembrie a.c., în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Sozont și a Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în filia Șomoștelnic, parohia Valea Izvoarelor, protopopiatul Târgu Mureș. Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Apoi, Chiriarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Timpurile pe care le trăim sunt marcate de necredință, de suferință și de grele și neașteptate încercări, care se extind îngrijorător. De aceea, se cere ca noi să avem evlavia și răbdarea sfinților care au luptat lupta cea bună și s-au încununat, arătându-ne clar că nu există biruință fără luptă și nici odihnă fără osteneală. Oricare ar fi provocările din veacul de acum, dacă-L ascultăm pe Dumnezeu, vom merge înainte cu speranță, culegând florile împlinirilor frumoase. Credem aceasta, pentru că și Psalmistul David zice: «Cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele»".

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de apreciere și considerație pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă cu zel apostolic pe parcursul anilor de slujire, părintele Emil Moldovan, preot al parohiei Valea Izvoarelor cu filia Șomoștelnic începând cu data de 1 octombrie 2021, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la reabilitarea și înfrumusețarea locașului de rugăciune au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica din localitatea Șomoștelnic, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", a fost zidită în anul 1894, pe locul unei vechi școli, în timpul păstoririi preotului Ioan N. Cristea. Locașul de cult a fost târnosit în anul 1973, de către Episcopul-vicar Visarion Rășinăreanul. Ulterior, au fost efectuate ample lucrări de renovare a edificiului, biserica fiind resfințită în anul 1996. Începând cu anul 2010, locașul de închinare a suferit ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare, derulate sub atenta coordonare a preoților Vasile Gherman și Emil Moldovan.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei

Lasă un comentariu