Atenție părinți și bunici - 5 lucruri esențiale pentru a avea un copil sănătos (nu doar) în prima zi de școală. Atenție la igienă, alimentație, tipul de ghiozdan, tirajul epidemiologic și afecțiunile asociate

Distribuie pe:

1. Toate regulile de igienă trebuie respectate. Bolile infecțioase rămân marele pericol din colectivitățile școlare.

1) În fiecare școală există cel puțin un copil (în medie 2,5 pe unitate de învățământ) ce suferă de o boală contagioasă.

2) Se transmit cu ușurință fie prin mâini murdare, tuse și strănut, fie prin obiecte contaminate.

3) Unghiile tăiate, spălatul mâinilor cu apă și săpun cel puțin înainte de masă și la utilizarea grupurilor sanitare, utilizarea batistei în cazul tusei sau strănutului sau a șervețelelor de unică folosință (! nu a mânecilor) pentru ștergerea secrețiilor nazale sunt doar câteva măsuri ce previn transmiterea microbilor.

4) Mâinile curate pot ține la distanță peste 200 de boli.

5) Spălatul corect pe mâini este cea mai eficientă acțiune profilactică, întrucât acest banal ritual de igienă reduce semnificativ riscul răspândirii bolilor diareice și respiratorii.

6) Deși pare un act banal, doar 5% știu cum să se spele corect pe mâini și o fac așa cum trebuie.

7) Spălatul pe mâini nu are nicio valoare dacă la final atingeți obiecte contaminate, precum robinetele nedezinfectate de la baie sau prosoapele umede, murdare sau folosite în comun.

8) Sunt 3 reguli pentru spălarea eficientă a mâinilor: cât mai des, cum trebuie și cât trebuie.

a) Regula numărul unu: spălați mâinile cât mai des și ori de câte ori este nevoie. Trebuie să devină un gest de rutină înainte și după orice activitate care implică atingerea și manevrarea de obiecte cu potențial de contaminare, după suflarea nasului, tuse sau strănut; după revenirea acasă, după atingerea, hrănirea sau curățarea unui animal; după atingerea resturilor menajere sau curățenia în casă; după utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice sau bani, portofele, genți, transportului în comun și, evident, de fiecare dată când mâinile devin vizibil murdare.

b) Regula numărul doi: spălați-le corect. Asta înseamnă să folosiți din abundență apă și săpun, utilizând chiar o perie moale. Insistați asupra spațiilor interdigitale, pliurilor de flexie și zonei de sub unghii. Dacă nu aveți la îndemâna apă și săpun, puteți utiliza un gel antibacterian cu cel puțin 60% alcool. Apelați la această soluție doar ocazional, întrucât nu este la fel de eficientă ca spălatul convențional.

c) Regula numărul trei: spălați-le atât cât trebuie. Minim 15-20 de secunde. La final clătiți bine și uscați mâinile cu un șervețel de unică folosință sau prosop de uz individual. Folosirea uscătoarelor de mâini nu este cea mai bună variantă, pentru că mulți germeni își găsesc „adăpost" pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se împrăștie.

2. Atenție la alimentație:

a) Luarea micului dejun e obligatorie.

b) Pachețelul cu alimente trebuie să fie neperisabil, adaptat caloric efortului, să poată fi consumat ușor, respectând regulile de igienă.

c)  Avertizați copiii să nu consume alimente de tip fast-food de la magazinele de pe lângă școală, din cele cu proveniență incertă sau oferite de persoane necunoscute.

3. Alegerea tipului de ghiozdan și a rechizitelor are mare influență în prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare, ce poate merge de la durere până la compresiunile plexului brahial și deformarea coloanei vertebrale (lordoze, cifoscolioze).

4. Nu uitați să faceți chiar dumneavoastră un sumar tiraj epidemiologic

Dacă are febră, secreții nazale abundente, dureri faringiene, tuse, diaree, erupții cutanate sau mucoase, consultați medicul de familie înainte de a-l aduce în colectivitate.

5. Nu uitați să avertizați profesorii asupra eventualelor probleme medicale (alergii, probleme cardiace, oftalmologice), precum și a soluțiilor terapeutice de urgență.

Rețineți

1. 1,5% din elevii din învățământul preuniversitar au probleme de sănătate.

2. În fiecare școală există cel puțin un copil (în medie 2,5 pe unitate de învățământ) ce suferă de o boală contagioasă, iar 30-40% prezintă o patologie oftalmologică sau stomatologică.

3. Unul din trei are păduchi, iar 3% au râie.

4. Doar unul din trei adulți se spală pe mâini după ce strănută sau tușește și unul din șase adulți se spală pe mâini după ce intră în contact cu banii. Doar jumătate dintre persoane se spală pe mâini după ce folosesc toaleta.

5. Spălatul corect pe mâini este cea mai eficientă acțiune profilactică, întrucât acest banal ritual de igienă reduce semnificativ riscul răspândirii bolilor diareice și respiratorii.

6. Lucrurile se pot îmbunătăți dacă parlamentul va adopta legea mea privind predarea în școli și grădinițe a educației pentru sănătate.

7. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste lucruri trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

Dr. Tudor Ciuhodaru

Lasă un comentariu