CLUBUL SENIORILOR

Distribuie pe:

În perioada 01.09.2024 - 30.11.2024, Fundația Transilvană Alpha va desfășura proiectul „CLUBUL SENIORILOR" - Centrul de Socializare și de Petrecere a Timpului liber pentru persoane vârstnice - Proiect de servicii sociale integrate, asigurate persoanelor vârstnice vulnerabile din Târgu Mureș. Proiectul este finanțat de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Târgu Mureș în cadrul acțiunii „Coeziune socială în comunitate", ediția 2024.

Obiectivul acestui proiect este creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, menținerea unei vieți active pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situației de izolare, prevenirea instituționalizării.

Pe perioada proiectului se vor desfășura activități de consiliere socială și psihologică, discuții cu specialiști pe tematici de interes pentru persoanele vârstnice, sprijin pentru asimilarea de noi cunoștințe (limbă străină), activități sportive, kinetoterapie (după recomandarea specialistului), servirea mesei, dar și activități de socializare și recreere, activități de art and craft, lucru de mână, pictură, activități culturale, excursii, vizitat puncte turistice din zonă.

Activitățile sunt oferite unui număr de 25 persoane și vor avea loc la sediul Fundației Transilvane Alpha.

Beneficiile pe care acest proiect le urmărește sunt:

• Acordarea de șanse și oportunități persoanelor vârstnice prin participare activă, menținerea unei activități intelectuale continue, diminuarea riscul de îmbolnăvire fizică și mintală, șansa la o viață plină de sens, de bunăstare și satisfacție.

• Integrare/reintegrare socială a beneficiarilor, în vederea prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială.

• Recuperare/reabilitare a beneficiarilor care să le permită o viață cât mai autonomă și depășirea situației de dificultate în care se află la un moment dat persoana vârstnică.

Proiectul ART JOY - activități terapeutice realizate prin intermediul artei

În perioada 1 septembrie - 15 decembrie 2024, Fundația Transilvană Alpha va desfășura proiectul ART JOY - Terapie prin artă pentru copiii din Centrul de Zi PERSEVERENȚA. Proiectul este finanțat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Târgu Mureș în cadrul programului „Coeziune Socială în Comunitate".

Pe parcursul proiectului, 18 copii cu dizabilități multiple și severe din cadrul Centrului de Zi de Recuperare și Îngrijire pentru Copii cu Nevoi Speciale PERSEVERENȚA se vor bucura de activități terapeutice realizate prin intermediul artei: muzică, dans, teatru, pictură și lucru manual.

Scopul proiectului este diversificarea intervențiilor terapeutice oferite de specialiștii din Fundația Transilvană Alpha pentru copiii cu dizabilități din Centrul PERSEVERENȚA, cu activități realizate prin intermediul artei. Astfel, copiii, împreună cu artiștii și terapeuții din fundație, vor susține activități săptămânale de art-terapie: vor cânta, vor dansa, vor da culoare pânzelor, vor interpreta roluri și vor confecționa obiecte simpatice.

Rezultatele preconizate în urma acestor activități sunt: dezvoltarea cognitivă și socio-emoțională, stimularea atenției, a capacității de exprimare, dobândirea sentimentului de competență, creșterea stimei de sine, toate acestea având ca efect îmbunătățirea calității vieții copiilor cu nevoi speciale.

De asemenea, un alt scop al acestui proiect este integrarea socială a copiilor cu dizabilități și conștientizarea importanței susținerii acestora în rândul școlarilor, pentru realizarea căruia vom organiza un atelier de integrare prin art-terapie, alături de elevi de la Școala „Friederich Schiller" din Tg. Mureș. Prin desfășurarea de activități artistice și de creație comune, copiii cu nevoi speciale vor avea ocazia să lucreze și să petreacă timp de calitate cu alți copii de vârsta lor, iar în același timp, elevii vor conștientiza nevoia de integrare și socializare a copiilor cu dizabilități.

În ultima parte a proiectului vom organiza un atelier cu specific de iarnă - „Coronița de advent", împreună cu copiii din Centrul de Zi și părinții lor, în cadrul căruia vom confecționa coronițe și ornamente de Crăciun și de asemenea vom organiza un eveniment artistic special - „Acasă la Moș Crăciun", susținut de copiii din Centrul de Zi PERSEVERENȚA, la sediul Fundației Transilvane Alpha.

Lasă un comentariu