Toamna prețurilor în creștere

Distribuie pe:

Știm cu toții că asta va urma. După vara caniculară prin care am trecut și încă temperaturile sunt foarte mari pentru această perioadă a anului, agricultura în toată Europa, și nu numai, a avut și are de suferit. Ei bine, toate acestea le vom resimți noi, în buzunarele noastre, doar că de data asta nu vom mai putea blama guvernul. Au făcut ei și fac destule măgării, dar pentru temperaturi și pentru prognoză nu îi putem învinovăți. Mai încearcă ei, din motive electorale, creșterea pensiilor, câte o infuzie de bani pe tichetele sociale, creșterea alocațiilor, gesturi foarte frumoase, motivate de orice altceva decât grija reală pentru binele națiunii, dar dacă e să ne întrebăm de unde are țara bani pentru așa ceva, răspunsul e simplu: nu are, se împrumută.

Adevărul e că vor veni scumpiri la care noi va trebui să facem față cum putem mai bine. Recoltele sunt compromise, mai exact, au fost în mare parte distruse de lipsa precipitațiilor și a căldurii excesive, ceea ce clar se va simți, pentru că vor fi necesare importuri, dacă vom avea de unde și la prețuri mult mai mari.

Vin vremuri grele, specialiștii prognozează o creștere a inflației, iar prețurile actuale de pe piața de alimente ne arată deja cât va fi de greu. Prețurile sunt deja foarte mari la alimente, legumele și fructele de sezon par delicatese, iar în 2-3 luni, dacă vom adăuga și facturile care vor exploda, nu va fi ușor.

Banca Centrală Europeană și Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Postdam ne spun că inflația anuală a alimentelor ar putea crește cu până la 3,2 puncte procentuale pe an, din cauza temperaturilor mai ridicate de care am avut parte și care vor urma. Clima planetei noastre este în încălzire continuă, deci, de acum încolo, am face bine să ne obișnuim cu aceste temperaturi.

Poate, temperaturile vom învăța să le gestionăm, fiecare așa cum poate, ideea e cât trebuie să ne gestionăm bugetele, făcând față la ceea ce urmează.

În ciuda creșterilor pensiilor, pe viitor ale alocațiilor, în ciuda acestor așa-zise măsuri electoral-sociale, nivelul de trai al cetățeanului nu va crește.

Vara va trece, toamna, un anotimp ploios (cel puțin așa era până acum), va veni cu ploi de scumpiri, ceea ce va aduce românul la niște limite, chiar dacă noi știm să facem dintr-un pui patru feluri de mâncare, pentru patru persoane.

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu