Primul documentar românesc despre graffiti și street art, în premieră la ediția a X-a a Festivalului Szfera

Distribuie pe:

Primul film documentar românesc despre graffiti și street art, „De ce scriu ăștia pe pereți?", va fi prezentat, în premieră, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului de artă contemporană „Szfera" de la Târgu Mureș, organizat de Asociația Vox Novum, în perioada 6-8 septembrie.

„Vom avea și expoziții de fotografii, precum și o proiecție de film documentar despre arta stradală și graffiti din România, sâmbătă după-amiaza, de la ora 14.00, când va fi prezentat documentarul intitulat «De ce scriu ăștia pe pereți?». Este un film documentar făcut anul trecut și va fi pentru prima dată proiectat aici, în Târgu Mureș. La «Szfera» avem foarte multe concerte, de asemenea, cum am deja obișnuit publicul, concertele vor avea loc sâmbătă și duminică. În fiecare zi vom avea câte trei concerte. Și în acest an, vizitatorii sunt așteptați cu un program diversificat, incluzând literatură, concerte, proiecții de filme, expoziții și cele mai noi tendințe în arta contemporană", a declarat, miercuri, organizatorul principal al Festivalului Szfera, Erika Tamasi, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că și în acest an Festivalul „Szfera" va fi organizat din nou la fostul Restaurant Predeal, o incintă rămasă nefolosită de mai mulți ani.

„Avem aceeași locație ca și anul trecut, dar ca în fiecare an, aducem ceva nou și tot așa creăm și spațiu conform programului. Ne bucurăm foarte mult că avem mulți parteneri care ne-au căutat, cum ar fi Universitatea de Arte din Târgu Mureș, care ne vor aduce proiecții de film, respectiv un spectacol de teatru. Un alt partener este Revista Lato, care ne-a adus patru conversații literare. Dintre conversațiile literare, am dori să subliniem două puncte de program, ambele având loc în ziua de sâmbătă, de la ora 13.30, Codău Annamária va discuta cu scriitoarea, traducătoarea și antropologul cultural Diána Vonnák, iar de la ora 15.00, Valentin Covaciu o va intervieva pe scriitoarea Alina Nelega, regizor și critic de teatru", a arătat Erika Tamasi.

Revista literară Lato va aduce la „Szfera" scriitori și poeți renumiți, precum Ozsváth Zsuzsa, Markó Béla, Nagy Attila și Varga László Edgár.

De asemenea, la acest festival va concerta și trupa Frate Gheorghe, care îmbină reggae-ul și folk-ul cu hip-hop și rock, un concept muzical în jurul căruia s-au coagulat câțiva dintre cei mai cunoscuți muzicieni basarabeni, Gheorghe Bușilă, Alexandru Cordonean, Vitalie Colț și Peev Seva.

„Dacă vorbim despre un festival de artă contemporană, și în acest an organizatorii ne vor încânta cu programe literare variate: lecturi dramatice, ateliere de teatru, întâlniri cu scriitori și cititori, precum și o prezentare a noului număr al revistei KAFLátó. În programul evenimentului all-arts vor fi incluse și scurtmetraje, documentare și videoclipuri realizate de studenții de la secția de film-media a Universității de Arte din Târgu Mureș. De asemenea, publicul va avea ocazia să vizioneze și spectacolul de lectură dramatică intitulat Lájv, realizat de clasa de masterat în dramaturgie", a precizat președintele Asociației Vox Novum, Timea Fulop.

Potrivit acesteia, alegerea unor clădiri rămase în paragină pentru organizarea acestui festival de nișă are rolul de a atrage atenția asupra patrimoniului construit al orașului.

„Întotdeauna o să optăm pentru clădiri care erau sau sunt importante într-un fel pentru comunitatea Târgu Mureșeană, dar care sunt abandonate, iar prin aceasta am dori să atragem atenția asupra patrimoniului construit al orașului (...) Fiind un festival de nișă, locația acum are o capacitate de 1.500 de participanți. Noi nu suntem axați să atragem cât mai mulți oameni, să fie un public numeros, este un eveniment în care am dori să ne focusăm asupra calităților, să fie ateliere de lucru prin care poți să transmiți ceva mai profund", a declarat Timea Fulop.

Între programele de arte plastice se regăsește și expoziția artiștilor de la Colonia de Artă din Élesd, care poate fi vizitată de vineri până duminică, expoziția de fotografii a lui Cseke Tamás, precum și o expoziție de figuri de acțiune și afișe de film.

„Cei care nu sunt familiarizați cu cele mai importante locuri și clădiri din Târgu Mureș sunt invitați duminică după-amiaza, de la ora 15.00, la o plimbare ghidată prin oraș, organizată de istoricul de artă Orbán János. Programul muzical al Szféra va fi, și în acest an, variat și interesant. Între 6 și 8 septembrie, ne vor distra artiști cunoscuți, atât din țară, cât și din străinătate. Menționăm doar câteva nume dintre cei care se vor ocupa de buna dispoziție: MINDTHEGAP Trio & Flow Strings Quartet, Oncsi, Frate Gheorghe, Cancer Culture Collective și Zsüd. Vineri, de la ora 22.00, localul Backstage, situat în Piața Trandafirilor nr. 53, va găzdui mai mulți artiști care vor întreține atmosfera: Maică-ta, Bo.toned, Detour și Dobix. Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet de intrare. Această ediție va fi încheiată de echipa Hét Hat Club din Budapesta, al cărei grup de muzicieni de stradă a parcurs Europa, America de Nord, Centrală și de Sud. Ei au adunat ritmuri și elemente de stil variate pentru a reînvia, într-o formă modernă, cântecele populare maghiare și din zona Carpaților și Balcanilor", a precizat Timea Fulop.

Unul dintre co-organizatori, Jeremias Istvan, a subliniat că Festivalul de artă contemporană „Szfera" de la Târgu Mureș urmărește să creeze o coeziune a comunităților română și maghiară, prin organizarea de manifestări comune.

Lasă un comentariu