În județul Mureș, Un an școlar în siguranță!

Distribuie pe:

Ieri, 5 septembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, a avut loc o conferință de presă ce a avut ca temă măsurile dispuse în contextul începerii noului an de învățământ preuniversitar 2024 - 2025.

Au participat: șeful IPJ Mureș - cms. șef de poliție MIHALACHE Constantin, adjunctul Inspectoratului - cms. șef de poliție RĂDULESCU Cătălin, șeful Biroului Siguranță Școlară - subinspector de poliție MUREȘAN Roxana, șeful Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității - cms. șef de poliție PÂNCĂ Gabriela, șeful Serviciului Rutier - cms.șef. CONȚIU Cristian, șeful Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Târgu Mureș - comisar de poliție ROMAN ION Aleodor, SOMEȘAN Nicoleta - reprezentant al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Târgu Mureș.

„Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar continuă să reprezinte o prioritate națională, iar pentru realizarea acestui deziderat este necesară menținerea eforturilor conjugate din partea instituțiilor responsabile și o abordare unitară a problematicii la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, astfel încât procesul instructiv-educativ din unitățile de învățământ preuniversitar să se desfășoare într-un mediu sigur pentru elevi și cadrele didactice. Trebuie avut în vedere, așadar, faptul că siguranța în zona adiacentă și în incinta unităților de învățământ continuă să fie direct influențată de procesul educațional, implicarea părinților, acțiunile forțelor de ordine angrenate, precum și de fondurile alocate pentru securitatea unităților de învățământ. În acest context, ne reafirmăm angajamentul de a colabora strâns cu toate părțile implicate, pentru implementarea unor măsuri eficiente de prevenire și intervenție, menite să protejeze comunitatea școlară de orice formă de risc", a spus șeful IPJ Mureș - cms. șef de poliție MIHALACHE Constantin.

Principalele activități, în date statistice

În județul Mureș, pe parcursul anului școlar trecut, principalele activități în domeniul siguranței în unitățile de învățământ preuniversitar au avut drept reper de bază măsurile dispuse prin Planul Național Cadru de Acțiune - pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, transpuse la nivel local prin Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Astfel, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat 310 activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică, inclusiv pentru prevenirea și combaterea fenomenului de bullying, precum și a infracțiunilor comise cu violență, unde au fost abordate tematici de natură juridică, având peste 8.864 de beneficiari, cu precădere elevi din unitățile de învățământ preuniversitar. Statistic, în aceeași perioadă, pentru creșterea gradului de siguranță școlară, structurile de ordine publică au organizat, și desfășurat 148 planuri de acțiune, 972 de acțiuni organizate/desfășurate, 932 activități cu caracter de informare și prevenție adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică, 1.046 de participări la activități cu caracter educativ-preventiv destinate altor categorii de beneficiari, 64 elevi în situații de risc identificați/depistați cu ocazia activităților desfășurate, 11 elevi aflați în situații de risc consiliați, 17 informări cu privire la elevii aflați în situații de risc, 377 controale pe linia sistemelor de securitate private în unitățile de învățământ și 18 activități de mediatizare/promovare. De asemenea, au fost derulate patru campanii inițiate, atât la nivel național, cât și la nivel local de Biroul Siguranța Școlară, în colaborare cu instituțiile partenere.

Colaborare interinstituțională

În contextul debutului de an școlar, la sfârșitul lunii trecute, au avut loc întâlniri de lucru cu structurile responsabile în domeniul siguranței școlare, la care au participat reprezentanți din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Agenției Naționale Antidrog - Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Mureș, alături de reprezentanți ai Biroului Siguranța Școlară și Compartimentului de Analiză, Prevenire a Criminalității în vederea inițierii de activități comune pe perioada anului școlar 2024-2025, în scopul creșterii gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, cu accent pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri.

Parteneriatul cu autoritățile și instituțiile cu atribuții în domeniu, în special cu Inspectoratul Școlar Județean, este principalul vector de acțiune pentru obținerea rezultatelor dorite, tocmai de aceea, structura de siguranță școlară din cadrul inspectoratului va participa, în perioada imediat următoare, la o întâlnire de lucru alături de structurile menționate anterior cu toți directorii unităților de învățământ din județ, pentru a se discuta problemele și soluțiile propuse pentru a pregăti cât mai eficient debutul anului școlar.

Se poate afirma că este nevoie în continuare de implicarea tuturor, de un parteneriat real, corect, colaborarea strânsă între autorități, profesori, părinți și comunitate fiind esențială pentru a crea un mediu educațional sigur și propice dezvoltării armonioase a copiilor.

Este necesar să reacționăm prompt în fața oricărei potențiale amenințări, astfel încât să asigurăm un an școlar în care siguranța elevilor să fie pe primul loc. Așadar, numai printr-un efort comun, putem depăși provocările, pentru construirea un viitor sigur pentru generațiile următoare", a subliniat cms. șef de poliție MIHALACHE Constantin.

Transportul elevilor la unitățile de învățământ

Conform conducerii IPJ Mureș, o componentă de interes a perioadei premergătoare debutului de an școlar o constituie și stabilirea polițiștilor responsabili pentru fiecare școală în parte, datele de contact ale acestora urmând a fi expuse, la vedere, în fiecare unitate de învățământ. Numărul acestora va fi suplimentat, dacă se impune, în anumite situații.

În vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră cu privire la transportul elevilor la unitățile de învățământ, polițiștii au desfășurat activități specifice pentru verificarea autovehiculelor special destinate transportului de elevi (microbuze școlare), instruirea/reinstruirea conducătorilor microbuzelor școlare cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului de elevi, informarea conducătorilor microbuzelor școlare și coordonatorii acestor activități cu privire la obligația respectării destinației pentru care au fost distribuite aceste autovehicule, respectiv transportul elevilor la și de la unitățile de învățământ, precum și transportul elevilor și profesorilor însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație etc.), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.

Până în prezent, la nivelul I.P.J. Mureș au fost verificate 100 de autovehicule destinate transportului școlar (în cinci cazuri s-a constatat ITP cu valabilitate expirată, fiind luate măsurile legale) și au fost verificați/instruiți 94 de conducători auto. Toate autovehiculele special destinate transportului de elevi și toți conducătorii auto vor face obiectul verificărilor, aceste activități având caracter permanent. De asemenea, s-a procedat la verificarea semnalizării rutiere verticale și orizontale existente în dreptul unităților de învățământ sau în imediata apropiere a acestora, precum și a amenajărilor rutiere și dispozitivelor speciale realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor.

Problematica traficului și consumului ilicit de droguri

O componentă prioritară și de mare interes o reprezintă problematica traficului și consumului ilicit de droguri. În acest sens, au fost organizate în anul școlar 2023-2024 peste 450 de activități preventive, la care au participat peste 15.000 de beneficiari, mare parte dintre acestea vizând spațiul școlar.

„Siguranța copiilor este obiectivul Ministerului Afacerilor Interne, iar atunci când vorbim de prevenirea consumului și traficului de droguri spunem clar că aceasta este o prioritate a tuturor structurilor MAI, dar și a partenerilor instituționali, și aici ne referim inclusiv la organizațiile neguvernamentale. Agenția Națională Antidrog a desfășurat, în anul școlar anterior, activități preventive, adresate copiilor de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a, dar și cadrelor didactice și părinților. Totodată, în contextul Săptămânii Antidrog, am interacționat cu elevi și profesori din raza de competență. De asemenea, au fost instruite în domeniul prevenirii consumului de droguri 293 cadre didactice.

Și în perioada vacanței școlare, specialiștii antidrog au desfășurat 21 de activități de prevenire a consumului de droguri în taberele școlare și școlile de vară organizate în județul Mureș. Pentru anul școlar 2024-2025, CPECA Mureș va continua programele preventive, adaptate realității locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară, alături de Inspectoratul Școlar Județean Mureș și de directorii instituțiilor de învățământ.

De asemenea, se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlar, pentru a ne asigura că în fiecare unitate de învățământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie.

Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinții sau tutorii legali. La nivelul Agenției Naționale Antidrog, avem în derulare o campanie de informare «UNSPOKEN», în cadrul căreia vom organiza întâlniri cu grupurile de părinți.

Reamintim că, la nivelul CPECA Mureș, funcționează programul «SAFE SPACE», adresat adolescenților la risc de consum și adolescenților consumatori de droguri, dar și familiilor acestora. Programul este gratuit și confidențial și poate fi accesat de orice persoană.

Credem că orice copil trebuie să știe că nu este singur în fața problemelor, că oricând poate apela cu încredere la specialiști pentru ca, împreună, să găsim soluția cea mai bună pentru el.

Încurajăm părinții și profesorii să vorbească deschis, să apeleze la ajutorul nostru pentru că nu sunt singuri, noi le suntem alături", a subliniat șeful Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Târgu Mureș - comisar de poliție ROMAN Ion Aleodor.

Despre reputația online și riscuri

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane se alătură efortului comun al structurilor implicate în creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic, în contextul noului an școlar 2024-2025.

Debutul noului an școlar reprezintă contextul lansării unor proiecte noi ale Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane în mediul educațional, implementate de la nivelul învățământului preșcolar, grupa școlară mică, gimnaziu și până la liceu.

Și în acest an de învățământ, specialiștii ANITP vor fi aproape de elevi și de cadrele didactice, pentru a le transmite informațiile necesare identificării pericolelor traficului de persoane, pentru a le transmite recomandări și sfaturi utile, astfel încât să ne asigurăm că elevii sunt în siguranță. Adulților și profesorilor li s-a reamintit că nu pot controla total conținutul materialelor pe care copiii le văd, însă pot controla explicațiile pe care le dau atunci când se întâmplă ceva greșit.

Copiii trebuie educați să se comporte în mediul online la fel cum s-ar comporta și în viața reală. Ei trebuie să învețe despre reputația online și riscurile la care se expun, dar în special trebuie să știe cum să acționeze în situații de criză. Copiii trebuie să fie ocrotiți, prețuiți și protejați de către adulții din preajma lor, a spus SOMEȘAN Nicoleta. Domnia sa a adăugat: „Împreună vom depune eforturile necesare pentru a le oferi un mediu sigur în care se pot dezvolta armonios, atât la școală, cât și în societate. Vă dorim un an școlar fără incidente și plin de succes!"

A consemnat Letiția Bota

Lasă un comentariu