Astăzi, 6 septembrie, Se deschide Conferința anuală a Societății de Geografie din România

Distribuie pe:

Deschiderea oficială a Conferinței anuale a Societății de Geografie din România, o premieră pentru județul Mureș, este programată astăzi, 6 septembrie, de la ora 9.30, la Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș.

În cadrul aceluiași eveniment, sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 9, are loc plecarea participanților în aplicația practică din județul Mureș. Aceasta se va desfășura pe traseul: Reghin - Valea Gurghiului („Valea Regilor") și are aproximativ 70 km (140 km tur-retur). Traseul străbate comunități umane rurale de pe stânga râului Mureșului, între municipiul Târgu Mureș și municipiul Reghin, cât și pe stânga râului Gurghiu, unde se vor putea observa aspectele tradițional rurale, arhitecturale și cultural-istorice specifice populației de origine maghiară și română. De asemenea, se vor observa și aspecte de geografie fizică specifice sectorului de vale a Mureșului din estul Podișului Transilvaniei, dar și cele ce țin de sectorul Subcarpaților Transilvaniei și a platoului vulcanic din vestul munților Gurghiu.

La Reghin, spațiul urban polarizator pentru comunitățile de pe Valea Gurghiului și Valea Mureșului Superior, se vor face opriri la agenți economici și la Muzeul Etnografic „Anton Badea", unde se vor descoperi aspecte ce țin de dezvoltarea economică și culturală a municipiului și a zonei.

La Gurghiu va avea loc o vizită a Parcului dendrologic și a Castelului Bornemitza, precum și, de la ora 13.30, ceremonia de Dezvelire a plăcii omagiale de atribuire de denumire a Liceului Sillvic „Regele Mihai I" Gurghiu, la inițiativa filialei SGR Mureș.

Vor continua apoi activitățile aplicativ-practice cu o oprire la Dealul Sării, pentru o analiză de natură geografică a văii Gurghiului. Spre seară se va ajunge la Platoul Fâncel pentru a încheia ziua în mijlocul tradițiilor și gastronomiei locale.

Duminică, 8 septembrie, după turul ghidat în centrul municipiului Târgu Mureș, este programată plecarea participanților, a precizat, pentru „Cuvântul liber", prof. Florin POP, președintele filialei Mureș a Societății de Geografie din România. (B.L.)

Lasă un comentariu