Polonia semnează noi contracte de achiziții de armament în valoare de peste 460 milioane de euro

Distribuie pe:

Autoritățile de la Varșovia an anunțat, marți, semnarea unor noi contracte militare cu o valoare de peste 460 milioane de euro, cu prilejul Salonului internațional al industriei de apărare, care a început la Kielce (Polonia), informează AFP, transmite Agerpres.

“Guvernul polonez va semna contracte cu o valoare de aproape două miliarde zloți (467 milioane de euro)”, a declarat ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Potrivit sursei citate, miercuri, Polonia urmează să semneze “un contract important cu o valoare de 1,1 miliarde zloți cu un grup spaniol, pentru sisteme de recunoaștere, protecție și securitate radio în jurul aeroporturilor”, a anunțat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, fără a oferi detalii.

Alte trei acorduri, semnate marți, vizează sisteme de comunicații, detecție a radiațiilor și logistică pentru transporturi.

La mijlocul lunii august, Guvernul de la Varșovia a semnat un contract cu grupul american Boeing vizând achiziționarea unui număr de 96 de elicoptere de atac Apache, cu o valoare de 9,14 miliarde euro, care va face din Polonia cel mai mare utilizator din lume pentru acest tip de elicopter, după SUA.

Tot în luna august, Polonia a parafat un contract privind producerea a 48 de lansatoare M903 pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de 1,13 miliarde euro, și un alt contract în vederea achiziției a câtorva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, valoarea contractului fiind de 783 de milioane de euro.

Salonul internațional al industriei de apărare de la Kielce, care susține că este unul dintre cele mai importante evenimente la scară regională, reunește în acest an 769 de expozanți, producători și distribuitori de armament, precum și experți și oficiali, veniți din toată lumea, în special din Australia, SUA și Marea Britanie.

Polonia, țară membră NATO, cheltuie în prezent aproximativ 4% din PIB pentru apărare, comparativ cu nivelul de 2% cerut de NATO. Anul următor, Guvernul de la Varșovia vrea să aloce apărării 4,7% din PIB, o cifră record, de aproximativ 186 miliarde zloți.

(Sursa foto: Lazarenka Sviatlana | Dreamstime.com)

Lasă un comentariu