În Duminica a X-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă minunea vindecării lunaticului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Petrilaca, protopopiatul Luduș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea parohială de aici este păstorită, începând cu anul 2016, de către părintele Alin Boncea.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: “Pe măsură ce înaintăm în timp, asistăm cu durere la o pervertire în masă, pentru că Dumnezeu nu este ascultat și omenirea se răzvrătește împotriva legii Sale. Fericitul Augustin declara oarecând: «Mi-e frică de Dumnezeu Care trece și nu se mai întoarce». Este bine să ne trezim din somnolența spirituală, căutând unicul necesar, adică împlinirea voii lui Dumnezeu, care ne asigură fericirea și desăvârșirea vieții. Mântuitorul Hristos, când era pe pământ, a spus clar: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el»“.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă în ogorul Bisericii lui Hristos pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Alin Boncea a fost hirotesit întru iconom. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea și renovarea locașului de cult au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.
Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Petrilaca a fost ridicată între anii 1968-1970, prin contribuția credincioșilor dreptslăvitori din parohie, în timpul păstoririi preotului Petru Belean. Locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii între anii 2001-2002, lucrarea fiind executată în tehnica tempera grassa. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc la data de 28 iulie 2002, paroh fiind la acea dată părintele Vasile-Mihai Moldovan. În perioada 2022-2024, locașul de cult a suferit ample lucrări de consolidare și reparații curente, sub atenta îndrumare și supraveghere a părintelui paroh.
Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei