Zi dedicată Limbii Române

Distribuie pe:

La Casa Iancului din Tg. Mureș, în prezența unui numeros public, dar mai cu seamă scriitori, poeți, jurnaliști, într-un cuvânt oameni de cultură care fac parte din Liga Scriitorilor filiala Tg Mureș, membrii Cenaclului literar “Aurel Filimon” au ținut să omagieze Ziua Limbii Române, în Casa Muzeu a “crăișorul Munților Apuseni -AVRAM IANCU”. “Un loc atât de sfânt, respectat dar și de drag românilor de aici și de pretutindeni” potrivit lui Ioan Berța - președintele Societății cultural - patriotice Avram Iancu.

Ca întotdeauna, Ioan Berța, în cadrul acestei întâlniri a fost o gazdă cum nu se poate mai ospitalieră și primitoare, dându-și osteneala ca întâlnirea noastră în acel loc încărcat de istorie să ne insufle dragostea, respectul ce-l purtăm limbii române, cea care de la mijirea în viață, de la primul cuvânt sfânt “MAMA”, Limba Română ne este balsam de mângâiere, ne înalță prin însăși puterea ei de coeziune frățească, apartenența ancestrală la un popor mândru și neîntinat.

Purtăm în inima și sufletul nostru filonul de aur a limbii române, lăsată drept moștenire de moșii și strămoșii noștri, urmând la rându-ne ca această sfântă poruncă să dăinuiască prin urmașii, urmașilor noștri, având purtători de credință oameni de cultură care mai presus de ei înșiși stau mărturie la borne hotarnice a Limbii Române.

Așa cum spunea Ioan Berța, la adresa omagierii limbii române “Limba vorbită de orice popor din această lume, oricând și oriunde a fost este și va fi mereu până la sfârșitul veacurilor cheagul spiritual de gândire și vorbire a acesteia, care împreună cu drapelul, imnul, portul, datinile și obiceiurile proprii, individualizează fiecare țară cu poporul său”.

La rându-i, Liliana Moldovan, în calitate de președinte a Ligii Scriitorilor filiala Mureș, a făcut o scurtă incursiune în istoricul zilei dedicate Limbii Române prin care elogiază aportul adus la făurirea acestei zile a scriitorilor: Al. Florin Țene, Ligya Diaconescu și Corneliu Leu sunt promotorii inițiativei care au propus legislativului românesc, fixarea unei zile naționale dedicate sărbătoririi Limbii Române. Astfel, prin Legea 53 din 2013 are loc instituirea zilei Limbii Române pe data de 31 august a fiecărui an. Sub același impuls al dragostei și respectului purtat Limbii Române, poetul Mircea Dorin Istrate a evocat importantul eveniment recitând mai apoi din creația sa, neuitând să aducă elogii celor 80 de români care au luat inițiativa plecării spre Viena, unde, împreună cu asociațiile românești din capitala Austriei, și-au propus ca Ziua dedicată Limbii Române să o sărbătorească cu totul inedit. Întâlnirea de la Casa Iancului -Tg Mureș, ziua dedicată Limbii Române a fost pigmentată pe lângă discursuri, cu recitări de poezie din creația proprie a autorilor: Mircea Dorin Istrate, Angela Maria Drăgoi, Voichița Elena Toma, Iovu Roiban Oroianu, Vasile Luca și nu în ultimul rând îndrăgita interpretă de romanțe și cântec popular românesc, Maria Moldovan, cu a ei cântece doinitoare de o încărcătură emoțională aparte.

Cei prezenți au avut parte de o zi deosebită în care evocările omagiale la adresa Limbii Române ne-a îmbogățit sufletește prin acea stare de mândrie națională întărindu-ne crezul că neamul românesc își trage seva dăinuirii sale odată cu limba vorbită și credința zidită care ne stau mărturie din generație în generație, peste veacuri și veacuri.

Vasile Luca

Lasă un comentariu