Germania: Premierul Marii Britanii cheamă la unitate împotriva extremei drepte

Distribuie pe:

Prim-ministrul britanic Keir Starmer și-a împărtășit miercuri, în timpul unei vizite la Berlin, îngrijorările în legătură cu ascensiunea extremei drepte în Regatul Unit și a îndemnat partidele progresiste europene să lupte împreună împotriva populismului, informează AFP.

“Cred că ar trebui să fim atenți, în Regatul Unit, la provocarea extremei drepte, populismului și naționalismului”, a declarat Keir Starmer în fața jurnaliștilor, după întrevederea sa cu cancelarul federal german Olaf Scholz.

“Sunt mai multe motive pentru îngrijorarea mea: pe de o parte, ceea ce se întâmplă în Regatul Unit, și pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în alte țări europene, în special în Franța și în Germania”, a continuat prim-ministrul britanic, instalat la putere la începutul lui iulie, după victoria laburiștilor în alegerile legislative.

Aceste alegeri, care au pus capăt celor 14 ani în care conservatorii s-au aflat la putere, a fost marcată de asemenea de succesul partidului Reform UK al lui Nigel Farage, care a câștigat 14% din voturi, unul dintre cele mai bune rezultate pentru un partid al dreptei extreme în istoria Regatului Unit.

De asemenea, Regatul Unit se confruntă de la sfârșitul lui iulie și începutul lui august cu revolte rasiste și islamofobe în zeci de orașe. Manifestanți au atacat inclusiv hoteluri unde sunt cazați solicitanți de azil.

În Germania, partidul de extremă dreapta AfD este bine plasat pentru a înregistra duminică scoruri importante în două scrutinuri regionale care se anunță dezastruoase pentru Olaf Scholz.

Franța, unde extrema dreaptă cunoaște de ani de zile o ascensiune, este în impas politic după alegerile legislative de la începutul lui iulie, fiind guvernată de un executiv demisionar de peste 40 de zile, lucru nemaivăzut după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. (Agerpres)

Lasă un comentariu