Papa Francisc: Încercările de a “respinge” migranții, un “păcat grav”

Distribuie pe:

Papa Francisc a calificat miercuri încercările de a “respinge” migranții drept un “păcat grav” și a făcut apel la “solidaritate”, rugându-se în același timp pentru cei care au murit pe mare sau “abandonați în deșert”, relatează AFP.

“Trebuie spus clar: există cei care lucrează sistematic prin toate mijloacele pentru a respinge migranții. Iar acest lucru, în toată conștiința și responsabilitatea, este un păcat grav”, a afirmat Suveranul Pontif în timpul audienței sale generale săptămânale de la Vatican.

“Chiar și unele deșerturi, din păcate, devin cimitire pentru migranți. Însă chiar și atunci, de multe ori, nu este o chestiune de decese «naturale». Nu. Uneori, ei sunt aduși și abandonați în deșert”, a adăugat el. “În era sateliților și a dronelor, există bărbați, femei și copii migranți pe care nimeni nu trebuie să-i vadă. Numai Dumnezeu îi vede și le aude strigătul”, a adăugat papa.

Un apărător fervent al cauzei exilaților de la alegerea sa în 2013, papa argentinian nu a numit nicio țară, dar cuvintele sale reflectă tragediile imigrației din Europa sau Mexic.

În vara anului 2023, zeci de migranți subsaharieni au fost salvați de paza de coastă libiană, iar ei au spus că au fost expulzați și abandonați de autoritățile tunisiene, într-o zonă deșertică de la granița dintre cele două țări. Imaginile cu bărbați și femei însetați rătăcind în deșert au făcut înconjurul lumii.

În luna mai, Uniunea Europeană (UE) a recunoscut “o situație dificilă” după publicarea unei investigații jurnalistice conform căreia zeci de mii de migranți au fost arestați și abandonați în mijlocul deșertului în Maroc, Tunisia și Mauritania, cu sprijinul financiar al UE.

Papa, în vârstă de 87 de ani, a descris încă o dată Marea Mediterană ca fiind un “cimitir”. “Iar tragedia este că multe, majoritatea acestor decese ar fi putut fi salvate”, s-a plâns el. (Agerpres)

Lasă un comentariu