EXTERNE•EXTERNE

Distribuie pe:

Rusia lovește puternic Ucraina, a doua zi consecutiv

Rusia a lansat mai multe valuri de rachete și drone în mai multe regiuni din Ucraina și a ucis cel puțin patru oameni, au anunțat militarii ucraineni marți, la o zi după cel mai mare atac aerian rusesc de la începutul războiului, transmite Reuters.

În orașul Krivoi Rog din centrul țării, un hotel a fost “șters de pe fața pământului”, conform oficialilor locali, care au raportat și două pierderi de vieți omenești. Un bilanț similar - doi morți - a fost consemnat și ceva mai la est, la Zaporojie.

Luni noaptea, sistemele de apărare antiaeriană ale Kievului au intervenit de mai multe ori pentru a respinge rachete și drone lansate asupra capitalei, conform unui mesaj pe Telegram al administrației militare a regiunii. Mai mulți martori au declarat agenției Reuters că în oraș au avut loc cel puțin trei explozii.

În cursul zilei de luni, rușii au atacat cu peste 200 de rachete și drone și au ucis cel puțin șapte oameni; în același timp, au produs distrugeri în infrastructura energetică ucraineană.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul “scandalos”.

Unii bloggeri militari ruși, cum ar fi grupul cunoscut ca Rybar, au afirmat că atacul rusesc constituie “represalii” la ofensiva ucraineană surprinzătoare pe teritoriul Rusiei - prima astfel de operațiune după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Kremlinul amenințase luni că va avea loc o reacție la operațiunea militară ucraineană din regiunea Kursk din vestul Rusiei. La trei săptămâni de la începutul ofensivei, Kievul susține că forțele sale continuă să avanseze, iar Moscova afirmă că lovește consecvent inamicul. Ucrainenii nu au fost deocamdată respinși de pe teritoriul rus.

Amploarea atacurilor rusești de la primele ore ale zilei de marți nu se cunoaște deocamdată. Reuters nu a reușit să verifice independent informațiile conform cărora forțele aeriene ucrainene au observat lansarea mai multor grupuri de drone și multiple decolări de pe aeroporturi din Rusia unde se află bombardiere strategice Tu-85 și avioane de vânătoare MiG-31. Moscova nu a comentat imediat.

Japonia: Incursiunea unui avion militar chinez, o gravă încălcare a suveranității nipone

Incursiunea unui avion militar chinez în spațiul aerian japonez constituie o “încălcare gravă a suveranității nipone”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, la o zi după incidentul petrecut în Marea Chinei de Est, notează AFP.

“Încălcarea spațiului nostru aerian de către un avion militar chinez nu este doar o încălcare gravă a suveranității noastre, ci și o amenințare la adresa securității noastre și este complet inacceptabilă”, a declarat Yoshimasa Hayashi jurnaliștilor.

Potrivit Ministerului japonez al Apărării, un avion “spion de tip Y-9” al armatei chineze a intrat în spațiul aerian japonez luni, la ora 11.29 (02.29 GMT), timp de aproximativ două minute.

“Înțelegem că aceasta este prima incursiune confirmată și anunțată a unui avion militar chinez în spațiul nostru aerian de când am pus în aplicare măsuri de luptă”

împotriva acestor incursiuni, a declarat Hayashi în cursul unui briefing de presă obișnuit.

“Ne abținem să dăm un răspuns precis cu privire la obiectivul acțiunii avionului chinez. Cu toate acestea, activitățile militare recente ale Chinei în apropierea Japoniei au tendința de a se extinde și de a deveni din ce în ce mai active”, a adăugat el.

“Guvernul va continua să urmărească îndeaproape activitățile militare ale Chinei și va lua toate măsurile posibile pentru a asigura o supraveghere vigilentă”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

Filipine: China, cel mai mare perturbator al păcii în Asia de Sud-Est

China este “cel mai mare perturbator” al păcii în Asia de Sud-Est, a declarat, marți, ministrul apărării din Filipine, a doua zi după un nou incident între nave sub pavilioanele celor două țări, relatează AFP.

“China este cel mai mare perturbator al păcii în regiunea ASEAN”, a declarat ministrul filipinez al apărării, Gilberto Teodoro, în cadrul unei conferințe de presă, făcând referire la alianța regională Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

Patru incidente pe mare au avut loc între cele două țări într-o săptămână. Ultimul dintre ele, produs luni, a determinat China să ia “măsuri de control”, a anunțat aceasta.

Beijingul a denunțat un acroșaj cu două nave ale gărzii de coastă filipinez intrate “ilegal în ape apropiate de reciful Xianbin din insulele Nansha”, folosind numele chinezești al atolului disputat, Sabina, și al insulelor Spratleys.

Duminică, Filipine a acuzat nave chineze că au lovit o navă filipineză de pescuit și că au utilizat un tun cu apă împotriva ei în apropiere de atolul disputat Sabina.

Beijingul revendică o mare parte din insulele și recifele din Marea Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele apropiate de coastele mai multor țări vecine, și a ignorat decizia unui tribunal internațional în 2016, potrivit căruia revendicările sale nu au nicio bază juridică, notează AFP.

China despre sancțiunile SUA împotriva Rusiei: “Ilegale și unilaterale” și “nebazate pe fapte”

China a numit sancțiunile SUA asupra entităților sale din cauza războiului din Ucraina “ilegale și unilaterale” și “nebazate pe fapte”, în declarații ale unui înalt oficial de marți, înaintea vizitei consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru discuții la nivel înalt, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, SUA au impus sancțiuni asupra a peste 400 de entități și indivizi pentru susținerea efortului de război rus din Ucraina, printre care sunt și companii chineze despre care oficiali americani susțin că ajută Moscova să evite sancțiunile occidentale și să-și consolideze armata.

Trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a opus sancțiunilor la un briefing pentru diplomați de la Beijing, după o rundă de întâlniri cu oficiali din Brazilia, Indonezia și Africa de Sud.

“O anumită țară folosește criza pentru a arunca vina, într-o tentativă de a fabrica așa-numita teorie a responsabilității Chinei și amenință țări care au legături economice și comerciale normale cu Rusia, cu sancțiuni ilegale și unilaterale”, a spus Li Hui.

Lasă un comentariu