Târgu Mureș doar se plânge, Baia Mare acționează: amenzi de 1.500 de lei pentru cei care oferă bani cerșetorilor

Distribuie pe:

Cerșetoria, o problemă care împiedică educația și favorizează delincvența juvenilă

Târgu Mureșenii se confruntă zilnic cu prezența cerșetorilor în oraș. Îi întâlnim pe domeniul public, în marile intersecții, în zonele aglomerate sau în parcările supermarketurilor, pe terenuri private. Un lucru este evident: dacă nu ar primi bani, nu ar mai cerși. Atât timp cât unii continuă să le ofere bani, nu fac decât să contribuie la perpetuarea acestui fenomen, iar scăparea de cerșetori devine o iluzie.

Zilnic, Direcția Poliției Locale Târgu Mureș publică pe pagina sa oficială de Facebook un bilanț al activităților din ultimele 24 de ore. Nu trece zi fără să citim despre măsurile luate și sancțiunile aplicate în cazurile de cerșetorie. În cel mai recent raport, publicat ieri, se menționează că luni, “în timpul patrulării, echipajul mobil de Intervenție a depistat-o pe M.S., domiciliată în localitatea Abuș, județul Mureș, în timp ce apela la mila publicului în zona Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Aceasta a fost sancționată cu 300 lei, conform prevederilor Legii nr. 61/1991R”. Tot luni, patrula de Ordine Publică din zona centrală le-a surprins pe I.E. și C.M., domiciliate în localitatea Dârja, comuna Panticeu, județul Cluj, cerșind în Piața Trandafirilor. Acestea au fost amendate cu câte 200 lei fiecare, conform aceluiași act normativ. La ora 23.04, mai mulți minori care cerșeau au fost îndepărtați din zona centrală, mai exact din proximitatea McDonald's-ului, de către patrula mobilă de Intervenție.

Polițiștii locali din Târgu Mureș au desfășurat numeroase campanii de informare referitoare la fenomenul cerșetoriei. În una dintre aceste campanii, alături de reprezentanții Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, polițiștii locali au subliniat că “locul copilului este la școală, nu pe stradă” și au explicat efectele negative ale cerșetoriei: susține analfabetismul, împiedică accesul la educație, sprijină viața pe stradă și favorizează delincvența juvenilă.

Ieri, Poliția Locală Târgu Mureș a făcut din nou un apel către târgumureșeni “să nu mai ofere bani persoanelor care apelează la mila publicului, deoarece astfel nu fac altceva decât să susțină, în mod continuu, fenomenul cerșetoriei”. Instituția a mai precizat că “eforturile instituțiilor cu atribuții pe linia sancționării faptelor de cerșetorie - Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală - nu vor avea efectul dorit de majoritatea târgumureșenilor atât timp cât cerșetorii sunt încurajați prin oferirea de bani, fie că este vorba despre intersecții, zone aglomerate sau terase”.

În Baia Mare s-a luat atitudine: amenzi de 1.500 de lei pentru cei care oferă bani cerșetorilor

Săptămâna trecută, Consiliul Local al municipiului Baia Mare a adoptat o hotărâre prin care cei care oferă bani cerșetorilor vor fi sancționați. Conform acestei hotărâri, Poliția Locală Baia Mare va putea aplica amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani cerșetorilor. “Așa cum am procedat mereu, îmi asum riscul de a deveni nepopular dacă asta înseamnă să fac ceea ce este necesar pentru Baia Mare și pentru băimăreni (...). Știm cu toții că acest fenomen al cerșetoriei a ajuns la cote alarmante, nu doar în Baia Mare, ci și în restul țării. Am primit nenumărate sesizări din partea băimărenilor care au fost agasați sau agresați de aceste persoane, chiar în centrul orașului. Această situație trebuie oprită!”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș, citat de Agerpres.

Primarul a explicat că “trebuie să înțelegem cu toții, pentru că încă există persoane care iau apărarea acestor indivizi, că atâta timp cât le oferim bani sau bunuri, vor rămâne pe stradă și vor deveni din ce în ce mai agresivi cu cei care refuză să-i «ajute». Noi acționăm, în colaborare cu structurile MAI, le confiscăm banii, îi îndepărtăm de pe străzi, dar se întorc pentru că oamenii îi încurajează oferindu-le bani”.

Am ales să scriu despre decizia aleșilor locali din Baia Mare de a lua măsuri ferme împotriva cerșetoriei în speranța că poate și aleșii noștri locali vor lua exemplu și vor găsi curajul necesar pentru a adopta măsuri similare.

Până atunci, vă îndemnăm și noi să nu oferiți bani cerșetorilor. Autoritățile publice locale și guvernul derulează suficiente programe de sprijin pentru persoanele defavorizate, astfel încât acestea să poată trăi fără a fi nevoite să cerșească. De cele mai multe ori, în spatele cerșetorilor se află o rețea de infractori bine organizată.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu